eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Súlyos tüdőbetegséggel küzdött az új influenza első magyar halálos áldozata

Meghalt egy új típusú influenzavírussal fertőzött beteg Magyarországon - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón az Országos Tisztifőorvos. A beteg nem ment orvoshoz, így nem derült ki, hogy az új típusú, H1N1-es vírus fertőzte meg. Az országos tiszti főorvos a kormányszóvivői tájékoztatón nem árulta el, hogy az eset hol történt, annyit mondott csak, hogy közterületen.

Egy 41 éves férfi az új influenza vírus első magyarországi áldozata - jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos, aki elmondta azt is, hogy a betegnek több, az állapotát súlyosbító alapbetegsége volt.

A férfi nem volt kórházban. Szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását. Hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el múlt héten szerdán. A boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú, H1N1-es influenzavírust.

Falus Ferenc nem árulta el, hogy a beteg melyik településen hunyt el, annyit mondott csak, hogy közterületen.

Az InfoRádió kérdésére elmondta: magyar állampolgárról van szó, aki valószínűleg külföldön kaphatta meg a betegséget, de Magyarországon nem fertőzhetett, mert ahhoz már eltelt a lappangási idő.

Szintén az InfoRádió érdeklődésére beszélt arról, hogy a haláleset miatt nem lesz újabb óvintézkedés, nem változtatnak a Nemzeti Pandémiás Terven.

Az ÁNTSZ 37 új influenza vírus miatti megbetegedésről tud Magyarországon. A kormányszóvivő ígérete szerint a vírus elleni védőoltás nagyüzemi gyártása szeptember végén történik meg, október végén 4 millió adag vakcina lesz, de már október elején megkezdik a lakosság oltását.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte már több mint 700-an haltak meg az új típusú influenzában, amióta Mexikóban megjelent a vírus. Június eleje óta a halálos áldozatok száma csaknem 300-zal növekedett.

A WHO vizsgálja, milyen további lépéseket ajánljon a kór terjedése ellen.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×