eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Lejárt a tömegtermelés időszaka

A közigazgatási szabályokat és eljárásokat pontosító salátatörvény részeként a parlament nemrég lehetőséget teremtett a kormánynak, hogy közvetlenül beavatkozzon a helyi egészségügyi ellátás szervezésébe - írja a Népszabadság.

A módosítással az állam a katasztrófahelyzetekre érvényes szabályokat alkalmazhatja ezen a területen is. Ha a lakosság ellátása egy adott intézményben ellehetetlenül, és a legközelebbi kórházban is nehézségekbe ütközik, átmeneti időre a kormányzat átveheti a területen működő önkormányzati, de akár a magánszolgáltatók egészségügyi intézményeinek üzemeltetését. A cikk felteszi a kérdését, hogy mindez vonatkozik-e a HospInvest valamelyik elhagyott kórházára is.

A Magyar Nemzet azt írja: ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda a kormányzati negyed építése kapcsán. A vizsgálat még 2008. december 5-én indult. A köztévé információja szerint a beruházás előkészítésével és lebonyolításával létrehozott projektirodát az Állami Számvevőszék jelentette fel. A szervezet főigazgató-helyettese, Horváth Sándor a lapnak azt mondta: a kormányzati negyeddel kapcsolatban több szabálytalanságot megállapítottak, de nem tud arról, hogy feljelentést is tettek volna. A számvevőszék jelentésében szerepel például, hogy a negyed megépítésével megbízott Kincstári Vagyoni Igazgatóság hárommilliárd forintot adott a tervdokumentáció előkészítésére. Ezt szakértők később használhatatlannak minősítették. A jelentés szerint a beruházásért felelős iroda több tízmillió forintot fizetett ki egy cégnek a minisztériumok létszámának felmérésére, majd miután használhatatlan adatokat adott, újra kifizettek tízmilliót a már elvégzett munkáért.

Növekvő számban kapnak egyedi, kisszériás áru gyártására megrendeléseket a hazai textilüzemek - írja a Napi Gazdaság. Úgy tűnik, lejárt a tömegtermelés időszaka, egyre több nagy nyugat-európai divatcég a Távol-Keletről, illetve Romániából és Ukrajnából visszahozta a gyártást hazánkba. A cégeknek most épp ezek teljesítése okoz gondot. Az iparág korábbi leépülése során ugyanis nagyon sok jó szakember hagyta el a pályát, jelenleg több cég is krónikus munkaerőhiányban szenved, ezért sokan kénytelenek alvállalkozásba adni a munka egy részét. Emellett gondot okoz az is, hogy a korábban használt gépek mára már elavultak, az új megrendelések és a határidők betartása pedig beruházást igényelne.

A Világgazdaság azt írja: a forint erősödése, az adóemelések és a honi kiskereskedők árcsökkentése megtette a hatását: az elmúlt egy hónapban jelentősen visszaesett a bevásárlóturizmus. Szlovákiából például 30 százalékkal kevesebb vevő érkezik a magyar boltokba. Északi szomszédainknak még így is jelentős bevételcsökkenést jelentett, hogy az eurót forintra váltva nálunk költötték el: a szlovák pénzügyminisztérium szerint az állami költségvetésben az első negyedévben 18,7 millió euró áfakiesést jelentett a bevásárlóturizmus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×