eur:
388.35
usd:
360.48
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem zaklathatják a pártok a választókat az ajánlószelvények miatt

A június 7-i európai parlamenti választáson szavazásra jogosult több mint nyolcmillió választópolgárnak péntekig kellett megkapnia az értesítőt és ajánlószelvényt. A nyilvántartásba vett pártok a választók zaklatása nélkül gyűjthetik az ajánlószelvényeket, és csak ott, ahol azt a jogszabály nem tiltja.

A választáson listát állító pártokat március 30-tól vehetik nyilvántartásba az Országos Választási Bizottságnál. Csak pártok állíthatnak listát, és csak akkor, ha összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlószelvényt. A pártoknak az ajánlószelvények gyűjtését az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük.

Jóri András adatvédelmi biztos múlt heti ajánlásában kiemelte, hogy a jogszerűen megszerzett személyes adatok kezelése során a célhoz kötöttség elvének minden szakaszban érvényesülnie kell.  A pártok nem gyűjthetnek ajánlást munkahelyen, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményben, valamint közösségi közlekedési eszközökön.

Jelöltet ajánlani úgy lehet, hogy a kitöltött ajánlószelvényt átadják a jelöltnek, illetve a jelölő szervezet képviselőjének. Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve, az ajánló választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, és saját kezű aláírása.

Az OVB februárban kiadott állásfoglalása szerint az ajánlási szabályokat megsérti, ha a választópolgár olyan ajánlószelvényt ad át a jelöltnek, amelyen csak a személyes adatai vagy csak az aláírása van, vagy az teljesen üres. Az is szabályellenes, ha a hiányzó adatokat a választópolgár helyett más tölti ki. A másolt szelvényen történő ajánlás érvénytelen. Ha a szelvény elveszik, vagy kitöltését elrontják, a választópolgár újat kérhet a helyi jegyzőtől. Az ajánlás nem vonható vissza.

A kitöltött ajánlószelvényeket a jelölt, jelölő szervezet a választási bizottságnak átadja, de ajánlószelvény az átadás után is gyűjthető, ám csak a jelölésre, listaállításra rendelkezésre álló határidőn belül. A jelölt, jelölő szervezet az ajánlószelvényekről másolatot nem készíthet, és az azokon szereplő adatokat választói adatbázis készítésére vagy egyéb célból nem használhatja fel.

A pártoknak május 8-ig kell benyújtaniuk az ajánlószelvényeket az Országos Választási Bizottságnak, és addig jelenthetik be a listákat, amelyek 66 nevet tartalmazhatnak, ebből 22 kerül fel a szavazólapra, amely az egész országban egységes lesz. A benyújtott ajánlószelvények érvényességét az OVB állapítja meg.

Szerdáig ellenőrizheti a névlistát

Szerdáig lehet betekinteni az EP-választásra készített névjegyzékekbe; a választásra jogosultak lajstromából való kihagyás, vagy éppen az abba való jogosulatlan felvétel miatt a települési jegyzőnél nyújtható be kifogás - emlékeztett jelentésében az MTI.

A névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője állítja össze az adott településen élő polgárok személyiadat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján.

Azok a választók, akik nem kaptak a múlt héten értesítőt, a közszemlére tett névjegyzékben ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a nyilvántartásban, és 16 óráig kifogást terjeszthetnek elő jogosulatlan kihagyás vagy felvétel miatt. Tévesen, így jogosulatlanul szerepelhet a névjegyzékben például olyan személy, akit bíróság tiltott el a közügyek gyakorlásától.

Akik a szavazás napján nem tartózkodnak a lakóhelyükön, de élni kívánnak a szavazás jogával, a választás előtti péntekig - azaz június 5-én 16 óráig - kérhetik a lakóhely szerint illetékes jegyzőtől az igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján. Ajánlott levélben pedig úgy kell kérni az igazolást, hogy az legkésőbb június 2-ig megérkezzen az illetékes választási irodához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×