eur:
389.58
usd:
361.73
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A fasiszta- és a cigány-kártyával játszik a titkosszolgálat?

Vajon melyik titkosszolgálat érdekelt a cigánykérdés elmérgesítésében - vetik fel az elmúlt hetek eseményei a kérdést. A szlovák titkosszolgálat 1999-ben megvált azoktól az ügynökeitől, akik a szomszédos országokban folytatott felforgató tevékenység során a cigánykérdés elmérgesítését és az újfasiszta mozgalom felélesztését is bevetették. A titkosszolgálati aktivitás lehetőségét a zámolyi romák kínos ügyében is tényként emlegették.

A titkosszolgálati tevékenység egyik terepe a felforgatás, amelynek célja egy-egy ország lejáratása. Kelet-Európában e tevékenység gyakori eszköze a cigánysággal kapcsolatos társadalmi feszültség szítása.

Nagy vihart kavart például 1999. februárjában, hogy a szlovák titkosszolgálat (SIS) megvált azoktól az ügynökeitől, akik felforgató tevékenységet folytattak a szomszédos országokban. Az egyik "célország" a Cseh Köztársaság volt, és Vladimir Mitro, a SIS akkor kinevezett igazgatója elismerte, hogy a szlovák ügynökök a NATO- és az EU-csatlakozás ellen keltettek hangulatot a szomszédos országban.


Újfasiszta mozgalmat szervez a titkosszolgálat 


Mitro a CTK hírügynökség kérdésére közvetetten megerősítette, hogy a SIS előző igazgatója, Ivan Lexa vezetése alatt többször szerveztek a Cseh Köztársaság alapvető érdekeit sértő cselekedeteket. A repertoár tartalmazta az újfasiszta mozgalom felélesztését, fajgyűlölő megmozdulások szervezését és a cigánykérdés elmérgesítését - tudósított az MTI. A cél az volt, hogy megakadályozzák Prága euro-atlanti csatlakozását.

A szlovák titkosszolgálat Magyarország elleni ez irányú aktivitásáról konkrét tények nem láttak napvilágot, bár Szlovákiában elismerték, hogy más szomszéd államok ellen is dolgoztak. A külföldi titkosszolgálatok (orosz, izraeli) aktivitása a zámolyi romák nagyon kínos ügyében is előkerült.

"Annyit tudunk biztosan, hogy valakik ártani kívántak az országnak. Arról, hogy kik és milyen szándékkal, még csak körvonalakban lehet sejtésünk" - nyilatkozta az ügy kapcsán 2001-ben Nikolits István, korábbi titokminiszter. Valamiféle szervezés eredményeképpen fajult el a zámolyi romákkal kapcsolatos történéssorozat - fogalmazott az MTI archívumában olvasható írásban az MSZP-s politikus.

"Jó szemű emberek" figyelik Magyarországot

Nikolits azt valószínűsítette, hogy az ügyben volt egy "alaptörténés", amelyet jó szemű emberek észrevettek, majd bizonyos érdekek mentén felhasználtak. A zámolyi romák vezetője, Krasznai József folyamatosan arra hivatkozott, hogy a Strasbourgba utazó cigány családokat elüldözték Magyarországról. Magyarországot rendkívül károsan érintette, hogy a tizenegyedik évét élő demokráciából el lehetett úgy "menekülni" Franciaországba, hogy ott menedékjogot kapjanak. A roppant kínos ügyet sokan felhasználták az akkor kormányzó Orbán-kabinettel szemben.

A zámolyi romák kiutazásának szervezettségéből sokak véleménye szerint lehetett arra következtetni, hogy az eseményeket valakik a háttérből irányítják. Ezt a kérdést a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülése részletesen körbejárta. A Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója nem tudott olyan gyanúról beszámolni, amely ezt a feltételezést alátámasztotta volna.


Hogyan rombolnak a titkosszolgálatok?

Szóba került az a sajtóban megjelenő információ, amely szerint az orosz titkosszolgálat operatív akciója húzódott a zámolyi romák kiutazásának hátterében. Nikolits ezzel kapcsolatban kifejtette: véleménye szerint valamiféle szervezés eredményeként fajult el a zámolyi ügy. Lehet, hogy a zámolyi romák kiutaztatását egyesek pontosan megtervezték, illetve kivitelezték - fogalmazott a volt titokminiszter.

"Ez egy olyan romboló hatású eszköz, amellyel általában élnek a titkosszolgálatok. Az én miniszterségem idején is tapasztaltunk Magyarországgal szemben ilyen jellegű befolyásolási akciókat" - nyilatkozta az ilyen ügyekről Nikolits István, a Horn-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×