eur:
389.57
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Jaksity György: Hagyni kell "földhöz vágódni" a gazdaságot

A jelenlegi válságkezelés, vagyis az, hogy minél több pénzt pumpálnak a gazdaságba, késlelteti a mihamarabbi fellendülést - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója. Jaksity György szerint három évtizede felhalmozott növekedési többletet kell kitakarítania a válságnak. A szakember beszélt a cégeknél működő "buta mechanizmusról", a forint elleni támadásokról és az IMF-hitel elkerülhetetlenségéről is.

A Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója szerint a válságot harminc éve tolta maga előtt a világgazdaság, mert sem az 1980-as évek végi tőzsdekrach, sem az 1990-es évek regionális válságai (orosz, távol-keleti, latin-amerikai), sem a 2000-es "dotcomválság" nem vezetett jelentős átrendeződéshez. Így a három évtizedes töretlen fejlődésnek jelentős növekedési többlete van, ezt takarítja el a válság - tette hozzá Jaksity György az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ilyenkor azt célszerű vizsgálni, hogy mennyiben elkerülhetetlen a termelés, a beruházás visszaesése, a munkanélküliség növekedése, és azt kell elérni, hogy ne szülessenek hosszú távon negatív hatással járó döntések. Meg kell vizsgálni, mit tehetünk iparáganként, miként lehetne áthidalni ezt a visszaesést - mondta az ügyvezető igazgató a válság kezelésével kapcsolatban.

Kifejtette: ilyenkor "buta mechanizmus" zajlik egy vállalatban. A menedzsmenten nagy a nyomás; amit mi itthoni példákon látunk, azok külföldön megszületett döntések következményei. Nem fafaragás folyik, hanem favágás. Visszaesik a nyereség, a költségeket azonnal vissza kell vágni, egypólusú a gondolkodás, sok embert kirúgnak, és senki nem nézi azt, hogy 2010-ben már újra szükség lehet a most kirúgandó munkatársakra - hangsúloyzta Jaksity György.

Elegendő eszközök a támadás visszaveréséhez

Az ügyvezető igazgató felvázolta, hogy mi minden befolyásolja a forint értékének csökkenését. Az MNB az inflációs célkövetés miatt szigorúan figyeli az árfolyamalakulást. Ennek befolyásolására módosíthatja a forint kamatszintjét. Ha jelentősen gyengül a forint, akkor ismét kamatot kell emelnie a központi banknak. Spekulatív támadás esetén mindezt gyorsan és drasztikusan. A válság miatt Jaksity György nem tartja jelentősnek a 240-ről 286-ra eső forint-euró árfolyamot.

Amikor viszont órák alatt százalékokat változik a devizaárfolyam, amögött árgus szemekkel figyelő erőket kell feltételeznünk - mutatott rá. Ugyanakkor a kormány és a jegybank eszközei elegendőek ahhoz, hogy visszaverjék a spekulációs támadásokat.

A lényeg, hogy egyértelművé tegyék, ez nem játszótér. Az eddigi támadások szereplői "vérző orral" távoztak - szögezte le a Concorde munktársa.

Nem spórolhatjuk meg a tisztulást

Az a szerencsénk, hogy egyrészt rossz a pénzügyi kultúránk, azaz számos "egzotikum", kockázati tényező nem épült be a rendszerbe, másrészt nekünk tíz éve rosszul megy, hozzászoktunk, hogy válság van - vélekedett Jaksity György.

Mint mondta: baj van, nincs reform, túl nagy a deficit, kicsi a növekedés, így a válság elején elbuktunk, és az elsők közt kérhettünk segítséget az IMF-től. Ha valaki egy év múlva bukik el, ahhoz nem biztos, hogy kézfeltételre ömleni fog a pénz - figyelmeztetett.

A Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója úgy látja, nem volt más lehetőségünk, mint a hitelfelvétel, mivel a nemzetközi fizetésképtelenség szélén álltunk. Amikor pedig a piaci szereplők azt gondolják valakiről, hogy el fog bukni, akkor az általában be is következik, mivel több olyan eszközük is van, amivel ezt a víziójukat valóra is válthatják.

A szakember szerint az lenne jó, ha az amerikai és európai kormányok hagyják, hogy "földhöz vágódjanak" a gazdaságaik, mert azután viszonylag gyorsan föllendülhetnek. Illúzió, hogy pénzpumpálással puha válságot idézünk elő. Ha nem hagyjuk, hogy a fix fellendülési összegeket maga a válság takarítsa ki, akkor késni fog a fellendülés - fejtette ki Jaksity György.

Kijelentését egy példával is érzékeltette: tegyük fel, hogy a tavaly 5 százalékkal bővülő világgazdaság idén csak 2 százalékot tud nőni, de a kormányok és jegybankok akciói miatt ez 3 százalék lesz. Így viszont a következő években is alacsony lesz a növekedés. Ha ellenben hagynánk most jobban zsugorodni a gazdaságot, akkor később gyorsabb lehet a növekedés.

Ez nem jelenti azt, hogy nem kell megmenteni egyes bankokat, iparágakat, mivel a gazdaságpolitikának van anticiklikus szerepe is. A beavatkozásnak viszont a fölösleges károkozást kell elhárítania, a tisztulásból nem spórolhatunk meg semmit - figyelmeztetett a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×