eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lehallgatási ügy: üzleti érdekből tekereg a "polip"?

A lehallgatási ügy nem elsősorban a politikáról szól, inkább komoly üzleti érdekek állhatnak a háttérben - vélekedik Horváth József. Az UD Zrt. vezetője, aki 2002-ig vezető beosztásban szolgált a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH), azt nyilatkozta az Origónak, hogy az adatgyűjtési ügy valójában biztonsági cégek piaci térnyerésért folytatott harc, és egyben irányított politikai taktikázás is lehet, amelyben a hatalmon lévő párt beveti a nemzetbiztonsági szerveket is. Az NBH ezzel szemben azt mondja, hogy az UD került annak a nyomozásnak a célkeresztjébe, amely a hivatal szerverére telepített kémprogram eredetét kutatta.

A lehallgatási ügy nem elsősorban az MDF-ről vagy a politikáról szól, sokkal inkább komoly üzleti érdekek összecsapása állhat a háttérben - vélekedik Horváth József, az UD Zrt. vezetője. Horváth, aki az adatgyűjtési ügyben nagy nyilvánosságot kapott cég egyik tulajdonosa, korábban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) műveleti főigazgató-helyettese volt.

Az origo.hu közli annak a beszélgetésnek a tartalmát, amelyet az internetes újság munkatársa Horváth Józseffel folytatott. Azért nem interjúról van szó, mert az egykori elhárítási tiszt nem engedte meg, hogy rögzítsék a beszélgetést.

Dezinformációs játszma?

"Ami most folyik, az nem más, mint egy dezinformációs játszma: fogtak 6-8-10 különálló történetet, és ezek valós elemeiből felépítettek, megszerkesztettek egy olyan új történetet, ami jól szolgálja valakik politikai, gazdasági vagy egyéb érdekeit" - mondta Horváth József az Origónak. Számára mindez nem újdonság, hiszen több évtizedig állt a másik oldalon, így tisztában van vele, mi mindenre használható fel a titkosszolgálat.

Horváth szerint Szilvásy György titokminiszter állításával ellentétben nem létezik, és nem is létezhet "egy polipszerű árnyék-titkosszolgálat", így az UD Zrt. sem lehet egy ilyennek az eleme.

Szilvásy szerint a "polip" politikai érdekek által vezérelt tevékenységet folytatott. Horváth ezzel szemben azt nyilatkozta, a két hete kipattant adatgyűjtési ügy valójában biztonsági cégek piaci térnyerésért folytatott harc, és egyben a legmagasabb szintről irányított politikai taktikázás lehet, amelyben a hatalmon lévő párt beveti a saját embereivel fokozatosan feltöltött nemzetbiztonsági szerveket is.

Cége jelentős, főként informatikai fejlesztésekbe kezdett az elmúlt időszakban - mondta Horváth az Origónak. Szerinte ez lehet az elsődleges ok, amiért kereszttűzbe kerültek. Sikerült ugyanis új programokat kifejleszteniük, és ezzel már be is jelentkeztek egy vezető szoftvercéghez, amellyel az általuk előállított szoftverek lehetséges értékesítéséről tárgyaltak volna.

Ezek az új programok most mind ott vannak azokon a számítógépeken, amelyeket a rendőrség lefoglalt és elvitt, anélkül, hogy pontosan jegyzőkönyvbe vette volna például a merevlemezeket - tette hozzá.

Megirigyelték az UD üzleti sikereit?

Horváth azt állítja, hogy több különböző mozgatórugója is lehet az adatgyűjtési ügynek, miközben ezek közül mindenki csak a politikai vonalat látja.

Az egyik cél szerinte az lehetett, hogy tönkretegyék a biztonsági piac egyik jelentős szereplőjének számító UD Zrt.-t, amely az utóbbi években több száz főt foglalkoztató, jelentős anyagi értékkel bíró, holdingszerű cégcsoporttá nőtte ki magát. Az ügy nyilvánosságra kerülése óta az UD Zrt. több korábbi ügyfele visszavonta a megbízását - mondta Horváth, aki gondolkodás nélkül kijelentette: nyilvánvaló, hogy a cégét végérvényesen tönkretették, mert teljesen lejáratódott.

Horváth - a szintén nemzetbiztonsági területről érkező Tóth Jánossal összeállva - az után alapította meg a biztonságtechnikai cégét, hogy a 2002-es kormányváltást követően, 42 évesen nyugdíjazták az NBH-tól.

Szerinte az UD Zrt. annak ellenére is független, hogy sokan Fidesz-közelinek tartják, mert az Orbán-kormány alatt töltött be vezető tisztséget az NBH-nál. Megjegyezte, hogy a cégnév - a médiában elterjedt hírekkel ellentétben - nem az Új Defend rövidítése, és semmi közük sincs a 2002-es kormányváltást követően botrányokba keveredő Defend céghez.

Az induláskor arra sem volt pénzük, hogy új céget alapítsanak, ezért Tóth János már meglévő, Ultima Data elnevezésű cégét keresztelték át, egyszerűen lerövidítve a cégnevet - magyarázta Horváth.

Politikai mellékszál?

Dávid Ibolya egy olyan hangfelvételt mutatott be, amelyen Tóth János, az UD Zrt. másik tulajdonosa és Csányi Sándor telefonbeszélgetése hallható. Horváth erről azt állítja, Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját - akinek a neve szintén felmerült az adatgyűjtési ügyben - onnan ismerik, hogy a bankcsoport számára is végeztek hagyományos biztonsági-őrzési feladatokat.

Horváth József az Origónak tagadta, hogy információkat gyűjtöttek volna az MDF elnökéről. Mint mondta, Almássy Kornél egy alkalommal valóban megkérte a céget, hogy vizsgálják át az otthonát.

"Egy órát beszélgettem vele, mert úgy vélte, hogy lehallgatják, de nem találtunk nála semmit" - állított Horváth. Bár bizonyítani nem tudja, feltételezése szerint Dávid Ibolyához a titkosszolgálattól kerülhetett a telefonbeszélgetésről készült felvétel, hiszen ők addigra hónapok óta lehallgathatták az UD vezetőit.

Akárkitől kapta meg Dávid a felvételt, az jól jött neki, hiszen a botrányhőssé vált Almássy visszalépett, Dávid Ibolyának pedig ismét nincs riválisa az elnöki székért vívott harcban.

Az UD volt a megfigyelt?

A Nemzetbiztonsági Hivatal a fentiekkel szemben azt állítja, nem tőlük került ki a felvétel, mert az elmúlt egy évben tőlük semmi nem szivárgott ki - írta az index.hu.

Az viszont kiderült, hogy az NBH már 2008 eleje óta figyelte az UD Zrt.-t - olvasható az Indexen. Felmerült ugyanis a gyanúja annak, hogy a cég kormányzati szerverekről is megpróbált adatokat halászni. Ez valóban alapos ok lehet a lehallgatásra, de ez a beszélgetés ennek az akciónak legfeljebb a mellékterméke volt.

A cég ellen tehát eredetileg azért lépett fel a Nemzetbiztonsági Hivatal, mert az év elején állítólag azt vették észre, hogy valaki kémprogramot telepített az NBH rendszerébe, és megpróbált onnan titkos adatokat kilopni - írja az Index.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×