eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány bejelentkezett az SZDSZ képviselőiért és a liberális szavazókért

Miközben Fodor Gábor keddi nyílt levelében végzetes hibák sorozataként értékelte az MSZP által meghatározott elmúlt hat évet, és a Megegyezés programot is újra határozottan elutasította, Gyurcsány Ferenc szerdán továbbra is az SZDSZ-szel való együttműködésről beszélt. A kormányfő blogjában üzent: "az MSZP-n kívüli balliberális oldalt" is szívesen látja a szocialista párt. Újabb adalékot kaphatnak ezzel azok a feltételezések, melyek szerint a miniszterelnök az SZDSZ megosztására játszik.

"A jelenlegi magyar belpolitikai helyzet egyik legfeltűnőbb sajátossága, hogy akinek van kidolgozott programja, annak ma a parlamentben bizonytalan a többsége, akiknek pedig együtt biztos többségük lenne, azoknak nincsen programjuk, és nem tudnak egymással megállapodni" - írja blogjában szerdán Gyurcsány Ferenc.

Egészen más a véleménye ugyanakkor az MSZP programjáról Fodor Gábornak. Az SZDSZ elnöke igen határozottan leszögezte: "a hibák kijavítására, a gazdasági megerősödés beindítására a miniszterelnök programja nem alkalmas. A 'Megegyezésben' vázolt ötlethalmazból nem növekedés, hanem bizonytalanság következik, mert az adócsökkentésnek nincs valódi fedezete, a szerkezeti átalakításokról lemondott a miniszterelnök, kiadáscsökkentésre nem lát módot, a jóléti rendszert fenntarthatónak és fenntartandónak látja és láttatja. Az SZDSZ nem mondhatja erre a programra azt, hogy jó, még akkor sem, ha az ellenzék többi pártjának koncepcióját nem ismerjük - hangoztatja Fodor Gábor a Népszabadságban kedden megjelent írásában (Nem törődünk bele a látszatpolitizálásba - Nyílt válasz Bauer Tamásnak).

"A cselekvési programra nem elsősorban nekünk volt szükségünk, de a liberális párt is úgy gondolta: programok ismeretében tudja kialakítani viszonyát a miniszterelnök terveihez. A program megérkezett, a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivői testülete pedig úgy döntött, nem tudja támogatni" - fejezi be nyílt levelét Fodor Gábor.

Kétszer ugyanabba a folyóba


Az SZDSZ elnöke tovább lép az MSZP jelenlegi programjának bírálatánál, a 2002-től kezdődő egész közös kormányzást illeti súlyos kritikával. "Hibát követtünk el, amikor nem álltuk útját Medgyessy osztogató politikájának, s akkor is, amikor elfogadtuk Gyurcsány 2004 és 2006 közötti látszatpolitizálását. Én nem azt a következtetést vonom le a 2006-os győzelemből, hogy a 'lázas semmittevés' politikája a siker titka, hanem azt, hogy az akkor megadott esélyt jó célokra, többek között korábbi hibáink kijavítására kellett volna használnunk. Nemcsak azért, mert ezt követeli meg a tisztesség, hanem azért is, mert ez jelenthet sikert a 2010-es választásokon."

Az SZDSZ elnöke tehát sokadik alkalommal jelezte, hogy nem egyedül a Megegyezés címet viselő program elfogadhatatlan számukra, hanem az MSZP-vel közös kormányzásban töltött utóbbi hat évet is legszívesebben kitörölnék az emlékezetükből.

Fodor Gábor ezt írja idézett levelében: "Nagy árat fizetett azért az ország (és nem mellékesen az MSZP és az SZDSZ), hogy évek óta beletörődünk a látszatpolitizálásba, az érdemi változtatások elodázásába. Az SZDSZ felelőssége most, hogy nemet mondjon a további sodródásra..."

"Mi, szocialisták az együttműködést elsősorban a liberálisokkal keressük. Ez szerintem egy világos stratégiai irány. Akkor is velük keressük, ha az együttműködés nem könnyű" - írja blogjában szerdán Gyurcsány Ferenc. A kormányfő tehát úgy gondolja, Fodor keddi nyílt elutasítása után is van mit keresni az SZDSZ-nél.

Az MSZP-n kívüli balliberálisok meghívása

A miniszterelnök szerdán az MTI-nek is nyilatkozott a szabad demokratákról. Mint mondta: mielőtt a szocialisták döntenek a kongresszusi stratégiáról, "tudniuk kell, meddig lehet eljutni az SZDSZ-szel való tárgyalásokban". Ezért helyesnek nevezte az elnökségi döntést, amely szerint szeptember 27-től számítva akár két hétig is hajlandó tovább tárgyalni az MSZP. "Ezzel csökkentettük a nyomást az SZDSZ-en."

Inkább tűnik ugyanakkor nyomásgyakorlásnak a blogban közölt kormányfői helyzetértékelés: "... azt gondolom, az a tisztességes, ha érdemben elemezzük a helyzetet, megbeszéljük a kongresszussal, valóságos politikai konzultációt folytatunk. Ezt nyilván akkor tudja megtenni a kongresszus, ha előtte megteszik az alapszervezetek, mi több, a Magyar Szocialista Párton kívüli baloldali, sőt balliberális világ is. Mert nem a párté a balliberális oldal, hanem éppen fordítva. Ennek a szellemi, politikai, kulturális, társadalmi világnak, amit baloldalnak, balliberális oldalnak hívunk, van egy képviselője, a Magyar Szocialista Párt, ezért ott is le kell folytatni ezt a vitát. Persze egy rendkívüli kongresszust érdemes akkor tartani, amikor világossá válik az SZDSZ végleges álláspontja. Helyes, ha a kongresszus ennek ismeretében végezheti el az elemzést. De ahogy most látjuk az eseményeket, ez valahol szeptember végén, október elején minden bizonnyal megtehető."

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×