eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Blokádot tervez a Magosz, ha nem emelik a felvásárlási árat

Blokád alá vonják a gyümölcstermelők a nagyfelvásárlókat és feldolgozókat, ha a még betakarítás előtt álló gyümölcsök felvásárlási árai is - a meggyhez hasonlóan - elfogadhatatlanul alacsonyak lesznek.

Budai Gyula a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója csütörtökön bejelentette be, hogy a termelők több gyümölcsöt nem borítanak ki a Kossuth téren, de ha szükséges a blokád mellett döntenek, és addig maradnak a nagyfelvásárlók és feldolgozók telephelyei körül, amíg azok megfelelő árat nem kínálnak árujukért.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) épülete előtt tartott sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy a versenyhivatal szerdán megindította a vizsgálatot a kartellgyanús meggyfelvásárlás ügyében.

Elmondta, hogy a Magosznak nincsenek közvetlen bizonyítékai a felvásárlók és a feldolgozók közös ármeghatározására, kartellezésére, de azoknak a gazdálkodóknak, akik az érdekképviseletet tájékoztatták, vannak erről információik. Ezért a Magosz azt kéri, hogy a GVH szakértői ezeket a termelőket is hallgassák meg az ügyben, ne csak a bejelentést tevő szövetségi igazgatót.

Budai Gyula szerint a kartellgyanú megállja a helyét, mivel országszerte 50-60 forintot kínáltak a meggy kilójáért a termelőknek a felvásárlók és a feldolgozók, így vélhetően "összebeszéltek" a piac befolyásolására.

Szerinte a felvásárlók és a feldolgozók az alacsony felvásárlási árral tavalyi veszteségeiket szerették volna az idén kompenzálni, mivel a múlt évben egy kiló meggyért 200-220 forintot fizettek.

Az olcsóbb búza nem jelent olcsóbb kenyeret

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kajszibarack, a szilva, a szőlő és az alma esetében is lehetnek hasonló gondok. Példaként említette, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében a feldolgozók 9 forintot kínálnak a léalma kilójáért. A Magosz azt kéri: Gráf József agrárminiszter adjon tájékoztatását a gyümölcsfelvásárlók és feldolgozók megbízottaival folytatott korábbi tárgyalásáról és említést tett arról is, hogy az EU lehetőséget ad minimum felvásárlási ár meghatározására.

A Magosz azt is szeretné elérni, hogy az élelmiszerárak csökkenése érdekében az élelmiszerek 20 százalékos áfa-kulcsát 5 százalékra mérsékeljék és szigorítsák a minőségellenőrzést.

Obreczán Ferenc az érdekképviselet főtitkára arról beszélt, hogy a gabonatermés 4,6-5,0 millió tonna lehet az idén, közepes, vagy annál kicsit jobb. Hozzátette: a búza ára ugyanakkor akár a felére is csökkenhet a múlt évinek, a Magosz szerint tonnánként 34 ezer forint körül alakulhat.

Ezért a kisebb termelők - akiknek nincs saját raktárkapacitásuk - kénytelenek lesznek már a szántóföldről értékesíteni a gabonát, ami jelentős veszteségeket okozhat számukra. Ezen a meghirdetett 15 milliárd forintos hitelprogram sem segít, mivel ezek a gazdálkodók már nem tudnak több hitelt felvenni.

Budai Gyula jelezte ugyanakkor azt is, hogy az olcsóbb búza nem jelent majd olcsóbb kenyeret, véleménye az volt, hogy szeptemberben újabb élelmiszerár-robbanás várható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×