eur:
392.27
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szili és barátai: palotaforradalom az MSZP-ben?

Kétnapos, zártkörű tanácskozást tartottak a hét végén Szili Katalin házelnök vezetésével egy belvárosi irodában, ahol a kormányzó párt és a kormány politikája is szóba került. Az MSZP felsőbb köreiben néhányan furcsállották az összejövetelt, egyesek valamiféle belső ellenzéki tanácskozást véltek a háttérben - írja a Népszabadság.

Baja Ferenc, a Szocialista Platform elnöke elmondta: egyfajta felkészülésről, Szili Katalin pozicionálásáról, "szerepértékeléséről" esett szó.

A tanácskozáson többek között részt vett Gráner Gyula, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának (TPT) elnöke is. Érdekesség, hogy a TPT országos tagozati minősítését épp a hét végén vonta meg az MSZP választmánya.

A tagozat vezetése tegnap tárgyalta hivatalosan a "lefokozást", és a lap úgy tudja, hogy a TPT fellebbez a döntés ellen. Gazsó Ferenc, a tagozat tiszteletbeli elnöke a Népszabadságnak azt mondta: politikai döntést hozott a párt választmánya, amelynek célja a tagozat ellehetetlenítése.

A Magyar Nemzet szerint az Egymásért Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) kapcsolatát vizsgáló bizottság jelentése új megvilágításba helyezheti az ügy eddigi megítélését.

A készülő jelentésbe bekerülhet ugyanis, hogy az elhárítás bizonyos műveleti munkáját az Egymásért alapítványon keresztül próbálta leplezni.

A lap azt írja: az eddigi meghallgatások alapján egyértelművé vált, hogy az NBH az alapítvány segítségével adatokhoz juthatott vám- és pénzügyőrségi dolgozók és vezetők olyan érintettségéről, amely nemzetbiztonsági érdeket sértett, vagy sérthetett. Erről a Magyar Nemzet értesülései szerint beszámolnak a parlamenti vizsgálóbizottság készülő jelentésében is.

A tervezet szerint az NBH ezen a területen végzett tevékenységének, műveleti lépéseinek bizonyos hátterét az Egymásért alapítvány irányítói biztosították. A műveleti munka során begyűjtött információk és kérdések viszont visszakerülhettek az érintettekhez, ezért a VPOP az alapítványon kívánta megtorolni a sérelmeit, amikor eljárást indított csempészet és áfacsalás gyanújával.

A Világgazdaság arról számol be, hogy több mint száz ország részvételével kezdődött meg tegnap az indonéziai Balin az ENSZ ötnapos, korrupcióellenes konferenciája. Az eseményen értékelik a világszervezet 2005 végén életbe lépett korrupcióellenes konvenciójának végrehajtását.

A találkozó legfontosabb feladatának az ígérkezik, hogy a résztvevők olyan hatékony mechanizmusokat dolgozzanak ki, amelyekkel ellenőrizhető lesz a konvencióban vállaltak teljesítése az egyes országokban.

Magyarországon a korrupció elleni küzdelem új fordulatot vehet az Antikorrupciós Koordinációs Testület múlt heti döntése eredményeként, miszerint a kormány elé kerül a 2014-ig szóló, korrupció elleni stratégia és a hozzá kapcsolódó - a feladatokat 2010-ig meghatározó - cselekvési program.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a korrupció ellen nincs általános recept: az egyes országoknak maguknak kell kialakítaniuk a legjobbnak vélt programot. A magyar csomag az állami-hivatali területre koncentrál és hangsúlyozza, a korrupció megelőzése legalább olyan fontos feladat, mint a már meglévő visszaélések kezelése.

Prioritásként szerepelnek benne a fejlesztési támogatások, a közbeszerzés, a párt- és kampányfinanszírozás, továbbá a hatósági engedélyezés korrupciómentes feltételeinek biztosítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×