eur:
392.14
usd:
366.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Idén már tizenhatan fagytak halálra

Tavalyelőtt 48, tavaly 93, az alig elkezdődött 2008-ban pedig már 16 ember halt meg kihűlés miatt - közölte a rendőrség. Az áldozatok többsége hajléktalan vagy idős ember.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt három és fél hónapban majdnem annyian - tizenhárman - haltak meg kihűlés miatt, mint a 2006-os és 2007-es teljes téli időszakban.

Az egész országban nőtt a kihűléses halálesetek száma, csak januárban már 16 ember szenvedett fagyhalált. Az országos rendőrfőkapitány emiatt utasította a rendőröket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet azokra a hajléktalanokra, akik barlangokban, elhagyott területeken húzzák meg magukat.

A kihűlés azonban nemcsak azokat veszélyezteti, akik fedél nélkül élnek. Ezen a télen már 10 ember saját fűtetlen lakásában halt meg. Életkoruk 43 és 84 év között volt, 6 áldozat 60 év alatti.

A legutóbbi eset szerdán történt Mátészalkán. Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: egy idős pár meghalt a hideg lakásában.

Végzetes takarékosság

Havas Gábor szociológus az InfoRádiónak azt mondta: az igazán szegények a fűtésen is spórolnak, és ha nem tudnak olcsó vagy ingyen tüzelőanyaghoz jutni, még nagy hidegben sem fűtenek.

"Én magam ilyet többször tapasztaltam, például a 90-es évek végén hosszabb ideig jártam egy Salgótarján peremén lévő lakótelepre, ahol minden szempontból borzalmas állapotok uralkodtak, és ahol bizony azt tapasztaltam, hogy sehol nincs rendes fűtés, amelyet minimumra állítottak be az idős emberek, akik egyébként is könnyebben kihűlnek" - fejtette ki a szakember.

Az esetek egy része a szociológus szerint lelki okokra is visszavezethető: aki nagyon szegény, idős és magányos, az könnyen depresszióssá válik, és még kevésbé képes gondoskodni magáról.

A nehéz helyzetben lévő embereknek elmegy az életkedvük - mondta Havas Gábor, aki úgy véli, ez utóbbi jelenség pedig azzal van összefüggésben, hogy a magyar társadalomból hiányzik a szolidaritás.

A rendőrség felhívásaiban arra kéri a lakosságot, hogy a veszélyben lévő hajléktalanok mellett figyeljenek fokozottan esetleg ugyancsak veszélyeztetett szomszédjaira, ismerőseire is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×