Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyes megyékben kritikus a betegszállítás helyzete

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kaotikusnak tartja a betegszállítás helyzetét a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke. Bíró Ferenc szerint csaknem 50 százalékkal nőtt meg a betegszállítók munkája a mentés és a betegszállítás januári szétválasztása óta. Az egyesületi elnök hozzátette: az Egészségügyi Minisztériumtól a szabályozás háromhónapos felfüggesztését kérték a helyzet rendezésére.

Január eleje óta 30-40 százalékkal növekedett meg a betegszállítók munkája.

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta: ezt érthetetlennek tartják, hiszen a jelentések szerint az Országos Mentőszolgálat tavaly szeptember óta csak mentési feladatokat végzett, a páciensek utaztatását már azóta a betegszállítók végezték.

Bíró Ferenc szerint azért ugorhatott meg a hívások száma, mert az Országos Mentőszolgálat olyan betegeket is átadott a magánszállítóknak, akiket korábban szakkísérettel szállítottak.

Egyes megyékben kritikus a helyzet, Békés és Vas megyében például nagyon kevés alternatív betegszállító működik - közölte a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke.

"A legtöbb helyen még el tudjuk látni a feladatokat, de iszonyú túlmunka árán" - hangsúlyozta Bíró Ferenc, aki hozzátette: nyolc pontból álló megoldási javaslatcsomagot juttattak el az egészségügyi tárcához az ügyben.

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke elmondta: a minisztériumnak azonnal kapacitásokat kellene növelni, vagy a tartalék kapacitások működését engedélyezni, emellett tisztázni kellene, hogy pontosan mi számít szakkíséretes és szakkíséret nélküli betegszállítási feladatnak.

Bíró Ferenc szerint a finanszírozáson is változtatni kell, hiszen a megnövekedett feladatokra plusz pénzeket kellene fordítani, ellenkező esetben veszélybe kerülhet az egészségügyi ágazat működése.

Hanganyag: Gál Ildikó