eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Folytatódik a Fidesz és az OVB kötélhúzása

Az Országos Választási Bizottság elnökéhez fordult a testület fideszes és KDNP-s delegáltja azt kérve, hogy szólítsa fel a népszavazási kérdések aláírásait hitelesítő hivatalt jelentése benyújtására, ha hitelesítette az ellenzéki pártok népszavazási kezdeményezésének három javasolt kérdését.

A Fidesz elnöki kabinetfőnöke bejelentette, hogy az Országos Választási Bizottság elnökéhez fordult a testület fideszes és KDNP-s delegáltja, akik azt szeretnék elérni, hogy az OVB elnöke szólítsa fel a népszavazási kérdések aláírásait hitelesítő hivatalt jelentése benyújtására.

Deutsh-Für Tamás azt mondta: ha Szigeti Péter ezt megteszi, az OVB már jövő csütörtökig dönthet a kérdésekről, az Országgyűlés pedig még az idén határozhatna azokról.

A fideszes politikus ugyanakkor úgy fogalmazott: a bizottság elnöke azon dolgozik, hogy a parlament őszi ülésszakán már ne kerülhessen napirendre a kérdések ügye.

Deutsh-Für Tamás úgy tudja: a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatala már hitelesítette a kórházi napidíjról szóló kérdés aláírásait, a hét utolsó munkanapján pedig befejezi a másik két kérdésben összegyűjtött aláírások hitelesítését.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerint "a Fidesz a jogállamisággal harcol akkor, amikor nem képes elfogadni azt a törvényben rögzített alkotmányos utat, amit egy népszavazási kezdeményezésnek minden esetben végig kell járnia, és amit a rendszerváltás óta eltelt 17 évben eddig minden politikai szereplő tiszteletben is tartott".

A szóvivő szerint a Fidesz azért sietteti a népszavazás kiírását, mert úgy véli, hogy az idő pártpolitikai érdekei ellen hat. Budai Bernadett megjegyezte: a Fidesz politikai célja, hogy a népszavazás eszközét felhasználva kikényszerítse a kormány távozását.

Mivel azonban egy referendumnak nincs ilyen jogi-politikai következménye, a népszavazás politikai értelemben megbukott - tette hozzá a kormányszóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×