Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Folytatódik a Fidesz és az OVB kötélhúzása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Választási Bizottság elnökéhez fordult a testület fideszes és KDNP-s delegáltja azt kérve, hogy szólítsa fel a népszavazási kérdések aláírásait hitelesítő hivatalt jelentése benyújtására, ha hitelesítette az ellenzéki pártok népszavazási kezdeményezésének három javasolt kérdését.

A Fidesz elnöki kabinetfőnöke bejelentette, hogy az Országos Választási Bizottság elnökéhez fordult a testület fideszes és KDNP-s delegáltja, akik azt szeretnék elérni, hogy az OVB elnöke szólítsa fel a népszavazási kérdések aláírásait hitelesítő hivatalt jelentése benyújtására.

Deutsh-Für Tamás azt mondta: ha Szigeti Péter ezt megteszi, az OVB már jövő csütörtökig dönthet a kérdésekről, az Országgyűlés pedig még az idén határozhatna azokról.

A fideszes politikus ugyanakkor úgy fogalmazott: a bizottság elnöke azon dolgozik, hogy a parlament őszi ülésszakán már ne kerülhessen napirendre a kérdések ügye.

Deutsh-Für Tamás úgy tudja: a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatala már hitelesítette a kórházi napidíjról szóló kérdés aláírásait, a hét utolsó munkanapján pedig befejezi a másik két kérdésben összegyűjtött aláírások hitelesítését.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerint "a Fidesz a jogállamisággal harcol akkor, amikor nem képes elfogadni azt a törvényben rögzített alkotmányos utat, amit egy népszavazási kezdeményezésnek minden esetben végig kell járnia, és amit a rendszerváltás óta eltelt 17 évben eddig minden politikai szereplő tiszteletben is tartott".

A szóvivő szerint a Fidesz azért sietteti a népszavazás kiírását, mert úgy véli, hogy az idő pártpolitikai érdekei ellen hat. Budai Bernadett megjegyezte: a Fidesz politikai célja, hogy a népszavazás eszközét felhasználva kikényszerítse a kormány távozását.

Mivel azonban egy referendumnak nincs ilyen jogi-politikai következménye, a népszavazás politikai értelemben megbukott - tette hozzá a kormányszóvivő.