Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak korlátozottan léphet életbe az objektív felelősség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valószínűleg nem büntetik meg a jövőben a gépjármű üzembentartóját, ha hitelt érdemlően bizonyítható, hogy az autójával valaki más követett el szabálysértést - mondta el az InfoRádiónak az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos. Az objektív felelősség bevezetését korábban több alkotmányjogász is támadta.

Kondorosi Ferenc közölte: jelenleg egyeztetés folyik az elképzelésről, és mivel új jogintézményről van szó, érthetően vitákat vált ki alkalmazásának lehetősége.

A kormánybiztos kifejtette: érdemes komolyan venni azt a megfontolást, hogy mentesüljön az objektív felelősség alól az üzemben tartó, ha tartós lízingbe, használatba adta a gépkocsit, vagy ha az autót vezető személy a hatóság előtt teljes bizonyító erejű okiratba foglalt beismerő vallomást tesz.

Célszerűnek látszik alkalmazni azt a megoldást, hogy ilyenkor az üzemben tartó ne legyen büntethető - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: ezzel összefüggésben közel 60 módosító indítvány nyújtottak be, amelyeket a kormányzati szervek vizsgálnak.

Kérdésre válaszolva Kondorosi Ferenc azt mondta: az objektív felelősség jogilag alkalmazható megoldás.

Hetek óta hangsúlyozom, hogy az üzemben tartó menekülési lehetőségét biztosítani kell, ha hitelt érdemlő módon igazolható, hogy nem ő vezetett - fűzte hozzá.

A kormánybiztos szerint a lényeg a kiskapuk bezárása, hogy ne lehessen csak úgy közeli hozzátartozóra hivatkozni például a gyorshajtásnál.