eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin

Csak korlátozottan léphet életbe az objektív felelősség

Valószínűleg nem büntetik meg a jövőben a gépjármű üzembentartóját, ha hitelt érdemlően bizonyítható, hogy az autójával valaki más követett el szabálysértést - mondta el az InfoRádiónak az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos. Az objektív felelősség bevezetését korábban több alkotmányjogász is támadta.

Kondorosi Ferenc közölte: jelenleg egyeztetés folyik az elképzelésről, és mivel új jogintézményről van szó, érthetően vitákat vált ki alkalmazásának lehetősége.

A kormánybiztos kifejtette: érdemes komolyan venni azt a megfontolást, hogy mentesüljön az objektív felelősség alól az üzemben tartó, ha tartós lízingbe, használatba adta a gépkocsit, vagy ha az autót vezető személy a hatóság előtt teljes bizonyító erejű okiratba foglalt beismerő vallomást tesz.

Célszerűnek látszik alkalmazni azt a megoldást, hogy ilyenkor az üzemben tartó ne legyen büntethető - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: ezzel összefüggésben közel 60 módosító indítvány nyújtottak be, amelyeket a kormányzati szervek vizsgálnak.

Kérdésre válaszolva Kondorosi Ferenc azt mondta: az objektív felelősség jogilag alkalmazható megoldás.

Hetek óta hangsúlyozom, hogy az üzemben tartó menekülési lehetőségét biztosítani kell, ha hitelt érdemlő módon igazolható, hogy nem ő vezetett - fűzte hozzá.

A kormánybiztos szerint a lényeg a kiskapuk bezárása, hogy ne lehessen csak úgy közeli hozzátartozóra hivatkozni például a gyorshajtásnál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×