eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin

Fidesz-KDNP: jelöljön új személyt az NBH élére Szilvásy!

A Fidesz és a KDNP azt kéri a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztertől, hogy Laborc Sándor helyett jelöljön új személyt a Nemzetbiztonsági Hivatal élére.

A Nemzetbiztonsági Bizottság kereszténydemokrata elnöke, Simicskó István arra kérte Szilvásy Györgyöt, vegye figyelembe, hogy a testület csütörtöki ülésén nem támogatta Laborc Sándor kinevezését.

A bizottság közel ötórás ülésén öt szocialista igen, öt ellenzéki nem és egy SZDSZ-es tartózkodás mellett Laborc Sándort nem tartotta alkalmasnak az NBH főigazgatói posztjára, Szilvásy György ugyanakkor az ülés után újságíróknak azt mondta, hogy ha a jelölt C típusú átvilágítása rendben lesz, akkor a bizottság döntése ellenére az ő kinevezését terjeszti fel a miniszterelnöknek.

Simicskó István ugyanakkor hangsúlyozta: a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy a kormány ilyen módon szembehelyezkedjen a végrehajtó hatalmat ellenőrző parlamenti bizottság döntésével, és "dafke", továbbra is azt a személyt jelölje, akit a testület nem tartott alkalmasnak.

A kereszténydemokrata politikus szerint "példátlan az az eltökéltség", amivel Szilvásy György ragaszkodik Laborc Sándor kinevezéséhez.

Simicskó István kiemelte: a KGB akadémián végzett Laborc Sándor kinevezése akkor sem lenne helyes, ha még mindig a Varsói Szerződés tagja lenne Magyarország, de az sem lenne helyes, ha a CIA akadémiáján végzett személyt jelölnének a posztra.

A politikus hozzátette: önmagában nem azzal van baj, hogy valaki Moszkvában tanult, ettől még dolgozhat az NBH-ban, hanem az, hogy egy ilyen személyt a hivatal élére akarnak kinevezni.

A Fidesznek van több jelöltje is a posztra, de a kormánynak a feladata jelölni - közölte a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke.

Simicskó István szerint az a kérdés is jogosan vetődhet fel, hogy milyen lesz Laborc Sándor C típusú átvilágítása, amikor ezt az a nemzetbiztonsági szolgálat végzi, amelynek ő fél éve megbízott főigazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×