Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszületett az ítélet az Energol-ügyben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizennyolc vádlott közül első fokon hatot letöltendő, hatot felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, ötöt pedig felmentett a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A letöltendő szabadságvesztések közül egyik sem haladja meg a kétéves időtartamot.

Megszületett az ítélet a kilencvenes évek egyik legnagyobbnak mondott olajügyében, az Energol perben. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a cíg alapítói közül Drobolich Gábort és Ferencsik Attilát minden vád alól felmentette.

Az ítélet kihirdetésekor a bíró bírálta az ügyészség munkáját, mondván, a vádirat nem tartalmazott több, lényeges körülményt, ezért a vádhoz kötöttség elve miatt nem ítélkezhetett a bírósági eljárás során felmerült tények összességéről.

A bíró példaként említette, hogy a bíróság szerint volt olaj az Energol Rt.-nél, a Monon Kft.-nél pedig volt valós beszerzés, a vádirat szerint viszont csak papíron létezett ezen cégek között olajüzlet.

Az Energol Rt.-t 1994. november 30-án alapította Drobilich Gábor, Ferencsik Attila, Kerekes István, Portik Tamás, a német állampolgár Emil Gulyás és fia, Gulyás Emil Róbert.

Kilenc évig szökésben

A cég igazgatói Drobilich Gábor (önbíráskodásért elítélték), Ferencsik Attila (a kecskeméti maffiaperben elítélték emberölés előkészületéért és fegyvercsempészetért) és Portik Tamás (az ellene felhozott vád elévült) voltak. 1996 márciusától Csikós József, Drobilich Gábor, Ferencsik Attila és Dékány István vezetették a céget.

Portik Tamás kilenc évig szökésben volt, az ellene az Energol-ügyben felhozott vádak mindegyike elévült. Nem így Drobilich Gábor esetében, őt viszont nemrég minden vád alól mentesíteni javasolta az ügyész.

A vádlottak között volt még a Monon Kft.-t egykor irányító Tóth Béla vállalkozó, aki a 90-es években a Fideszhez közel álló üzletember volt.

Négy éve kezdődött a per

Az elsőfokú büntetőper négy éve kezdődött meg. Az eredeti vád szerint Radnai László 1996 körül döntött úgy üzlettársával, Ferencsik Attilával (tizenötödrendű vádlott) egyetértésben, hogy korábbi üzleteikből származó pénzüket az olajforgalmazásban jelentős haszonnal megforgatják.

Első lépésként kőolajforgalmazó cégeket szereztek meg, melyeknek nevében a törvényes olajforgalmazás látszatát keltve bonyolították le a különféle olajszármazékok beszerzését és eladását. A cégcsoport 1996-ban és 1997-ben tízmillió liter, jórészt ismeretlen eredetű, a közterhek megfizetése nélkül az országba behozott vagy illegálisan előállított gázolajat forgalmazott.

Az 1996-ban rossz minőségű termék forgalomba hozatalának gyanújával indult nyomozás adatai szerint csaknem hétmilliárd forint kárt okoztak tevékenységükkel az államnak.

Megváltozott az ügyészség álláspontja

2007. szeptember 26-ra azonban az ügyészség álláspontja teljesen megváltozott. Azt mondták, az Energol pénzügyei átláthatók és tiszták voltak. Az APEH és a VPOP és többször ellenőrizte őket, és soha nem találtak szabálytalanságot. Az adócsalással gyanúsított cégképviselőt ezért felmentésre javasolta a vádat képviselő ügyész.

Szeptemberi vádbeszédében az ügyész hat vádlottnak (Tóth László, Csüllög Zsigmond, Radnai László, Vadnai Gábor, Dévényi Tamás, Kovács Lászlónak) letöltendő börtönbüntetést javasolt, igaz, esetükben a letöltendő szabadságvesztés maximális büntetési tétele sem haladja meg az előzetesben már letöltött időt.

Öt másik vádlottnak, köztük Sarnyai Rolandnak felfüggesztett szabadságvesztést, kettőnek, köztük a könyvelő Havas Miklósnak pénzbüntetést, ötnek, köztük Csikós Józsefnek, Drobilich Gábornak és Ferencsik Attilának felmentést indítványozott az ügyész. Egy személy ügyét korábban már elkülönítették.

Hanganyag: Litauszky Balázs