eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A legvégső határra jutott a koalíció

Továbbra sincs egyetértés a koalíción belül az egészségügyi biztosítási rendszer részleteivel kapcsolatban, különösen a magánbefektetők jogait illetően. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír, hogy nem csitul a koalíciós vita a biztosítási modellváltásról. A leghevesebben a kisebbségi tulajdonos magánbefektetőt megillető jogok körül ütköznek a vélemények. A szocialisták ragaszkodnak ahhoz, hogy a magáncégek csak befektetéseik arányában kapjanak jogokat a pénztárak irányításában, vagyis ne az övék legyen az utolsó szó joga. Az SZDSZ azonban épp ellenkezőleg: döntési jogot adna a kisebbségi részvényeseknek. Horn Gábor koalíciós államtitkár a lapnak azt mondta: ebben a kérdésben eljutottak a legvégső határig. Ha az MSZP azt akarja, hogy legyen friss tőke a rendszerben, biztosítsa a többletjogokat. A szocialisták álláspontja is határozott: Kökény Mihály elmondta, hogy csak a tulajdonhányaddal arányos jogokat tudnak elképzelni, maximum az együttdöntésig akarnak elmenni ebben a kérdésben.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy első látásra meglepő témában, alapvetően az Egyesült Államok politikájáról, Moszkva és Washington viszonyáról tartottak magyar-orosz külügyminisztériumi megbeszélést. Az október 18-i moszkvai megbeszélésen részt vett Székely Árpád nagykövet mellett a külügy Amerika-ügyosztályát vezető Bus Szilveszter is. Megfigyelők szokatlannak tartják, hogy az éves munkaterv keretében Magyarország egy másik NATO-tagországról folytat egyeztetést Moszkvában. Ráadásul - mint ellenzéki körök tudni vélik- a téma magyar felvetésre, a nagykövet közbenjárása került napirendre.

Az Index cikke szerint a műszaki egyetem mérnök hallgatói 48 óra leforgása alatt bluetooth-ról vezérelhető, centiméteres pontossággal navigáló léghajókat építettek, terveztek és versenyeztettek. Az embernek a léghajóról hatalmas lufik jutnak az eszébe, de semmiképpen sem olyasmi, amit össze lehetne barkácsolni némi hungarocellből, kartonpapírból, drótból, meg pár nyomtatott áramkörből. Márpedig a Műegyetem hallgatói nagyjából ennyit kaptak, hogy megépítsenek egy működő, távirányítható léghajót.

A Világgazdaság arról a kockázatról ír, amit a hónap közepén életbe lépő amerikai szabályozás jelent. Ennek ugyanis beláthatatlan következményei lehetnek. A szabályozás a jelenleginél szigorúbb eszközértékelésre és nagyobb transzparenciára kötelezi a pénzügyi szolgáltatókat, a legtöbb bank, a saját tőkéjét bőven meghaladó értékben lesz kénytelen a legkockázatosabb kategóriákba sorolni eszközeit. Ezért több hitelintézet csődje sem kizárt. A Morgan Stanley-nél például a legkockázatosabb eszközök a saját tőke több mint két és félszeresét teszik majd ki.

A Napi Gazdaság cikke szerint nem oldja meg az Európai Unió népességének idősödéséből származó foglalkoztatási problémákat a bevándorlás. Erre figyelmeztet az a tanulmány, amelyet a gazdaságpolitikai bizottság készített az uniós pénzügyminiszterek jövő heti brüsszeli tanácskozására. A jelentés szerint 2050-ig nagyjából 40 millió bevándorló várható, ám ez nem fog segíteni a különösen 2025 után jelentkező krónikus munkaerő-hiányon.

A pénzcentrum.hu cikke arról szól, hogy a 2007-ben elkészített, gazdasági bűnözésről szóló tanulmány rámutatott: még mindig ez jelenti a legnagyobb problémát a vállalatok számára mindenhol a világon. A válaszadó 5.400 vállalat majdnem felénél történt már ilyen jellegű cselekmény, legtöbbször a saját dolgozók voltak felelősek. A 40 országban elvégzett felmérés szerint a legtöbb eset Afrikában és Észak-Amerikában történt, a legkevesebb pedig Nyugat-Európában. 2005 óta a megkérdezett vállalatok körében csökkent az elkövetett cselekmények száma, kivéve Kelet-Közép-Európát.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×