Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Éjszakába nyúló tanácskozás az MSZP-ben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Zártkörű helyzetértékelést tartott az MSZP elnöksége hétfőn este, amelyen kibeszélték a belső feszültséget okozó ügyeket - tudta meg az MTI kedden.

Szili Katalint kritizálták az MSZP vezetői az elnökség hétfő esti zárt ülésén - értesült a Magyar Távirati Iroda. Mint ismeretes, a házelnök korábban több interjúban bírálta pártját, kijelentve, hogy az a társadalom szinte minden rétegét maga ellen fordította és ha így folytatja, akkor elveszítheti a következő országgyűlési választást.

A mostani elnökségi megbeszélésen állítólag többen felrótták a házelnöknek, hogy "nem elegáns" a nyilvánosság elé vinni az MSZP belső ügyeit.

Az egyik vezető szocialista politikus a távirati irodának úgy fogalmazott: Szili Katalin tekintélyét is veszélyeztethetik az ilyen nyilatkozatok, hiszen ő a párt bármelyik fórumán elmondhatná a véleményét, és nincs szükség arra, hogy belső front nyíljon.

Az MTI úgy tudja, a házelnök azzal érvelt, hogy észrevételeit már a választmány és az elnökség ülésén is megfogalmazta, és nem a tartalmat, hanem a stílust, a döntési folyamatot, a végrehajtást és a kommunikációt bírálta. Néhány kritikáját más elnökségi tagok is jogosnak találták.

Ezek közé tartozik például az, hogy addig nem kellene újabb ügyeknek nekilátni, amíg az előzőket nem zárták le. Ez az egészségügyi reform kapcsán merült fel.

A polgármesteri és az országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlenségével kapcsolatban az vetődött fel, hogy az MSZP javaslatai kommunikációs szempontból előnyösek ugyan, de nem végiggondoltak. Nem a mának kellene élni - fogalmazott az egyik név nélkül nyilatkozó szocialista politikus.

Az MTI úgy tudja, a megbeszélésen szóba kerül az MSZP népszerűtlensége, amit aggasztónak találtak a politikusok, de elsősorban a továbblépés lehetőségeivel foglalkoztak.

A párt vezetői mostantól minden parlamenti ülés után összegyűlnek, hogy megvitassák a problémákat. A távirati irodának többen is úgy fogalmaztak: valójában most kezdi el tenni a dolgát az elnökség, vagyis most kezd politizálni.

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt MTI-nek annyit mondott: a párt elnöksége zárt ülést tartott, így nem áll módjában nyilatkozni róla.

Szili Katalin házelnök sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az információt. Azt viszont hangsúlyozta, hogy elkötelezett a reformok mellett, és szerinte rossz előjel, ha bárki belső ellenséget keres.

Szerző: Herczeg Zsolt