eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Török: Semmi nem veszélyezteti Gyurcsány Ferenc pozícióját

Az emberek az MSZP-vel és a Fidesszel is elégedetlenek, mert unják a közéleti állóháborút, de ez nem jelenti azt, hogy szavaznának is egy esetleges új pártra - erre a politikai hungarikumra mutatott rá az InfoRádiónak adott interjúban Török Gábor politológus. A Vision Consulting igazgatója szerint Gyurcsány Ferenc pozíciója egyre gyengébb, de az MSZP-nek 2009 előtt biztosan nem érdeke leváltania a miniszterelnököt.

A közvélemény-kutatásokból világosan érzékelhető, hogy viszonylag régóta elégedetlenek, bizalmatlanok az emberek a politikai elittel, a pártrendszerrel. A pártellenes attitűd azonban a tapasztalatok szerint a választói magatartásban nem jelenik meg, vagyis politikai következménye nincs - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva Török Gábor.

A Vision Consulting igazgatója szerint nem lehet kijelenteni, hogy a magyar választók nagy többsége új politikai elitre vágyna, és a polgárok néha még a nyugat-európai szintnél is jobban tudnak maguknak politikai erőt választani, ha arra kerül a sor.

Magas a "belépési küszöb"

Ami egy esetleges harmadik erő megjelenésének esélyét illeti, Török Gábor hangsúlyozta: a magyar politikai életben az úgynevezett "belépési küszöb" nagyon magas nemzetközi összehasonlításban is. Egyrészt a parlamenti küszöb öt százalék - ez "középmagasnak" számít -, de ami ennél fontosabb: a választási rendszer azt is megköveteli, hogy egy-egy párt helyben is mindenhol tudjon jelöltet állítani.

Ahhoz, hogy a politikában egy új erő sikeressé tudjon válni, olyan komoly anyagi, személyi, szervezeti és politikai erő szükséges, amelyet a politológus szerint a következő években aligha tud valaki - vagy valakik - vállalni.

Gyurcsány és a status quo


Ami Gyurcsány Ferencet illeti, a politológus úgy véli: a kormányfő körül kialakult egyfajta status quo helyzet a koalíción belül. Gyurcsány pozíciója lényegesen rosszabb most, mint korábban, de mivel az ellenzéke is megosztott, a status qou rövid távon aligha fog megváltozni - hacsak nem történik valami váratlan.

Török Gábor szerint legkorábban, 2009-ben lehet bármilyen változás a miniszterelnöki poszton - ha lesz egyáltalán. "A koalíción belül a jelenlegi helyzetben semmi nem veszélyezteti Gyurcsány Ferenc közjogi pozícióját - ami azonban nem jelenti azt, hogy nincs ilyen szándék, vagy terv, hanem azt, hogy ma mindenkinek az az érdeke, hogy a kormányfő a helyén maradjon" - tette hozzá.

Nagykoalícióra nincs esély

Az azonban biztos, hogy az ellenzék addig, amíg nincs 194 parlamenti képviselője, nem tud kormányt buktatni - hangsúlyozta Török Gábor. Az ellenzék az új választásokig nem tud mást tenni, mint nyomást gyakorol, és várja, hogy ennek lesz-e eredménye. "Erről szól minden, amit a Fidesz 2006 óta tesz."

Török Gábor úgy véli, a jelenlegi politikai légkörben nincs reális esélye egy nagykoalíció létrehozásának. Hiába közkedveltek a kevésbé konfrontatív politikusok, mint Kósa Lajos, Dávid Ibolya, illetve Szili Katalin, ha a népszerűséget nem tudják konkrét pártpolitikai szavazatokra váltani.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×