eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Pécs, a botrányok városa

Egyre több a probléma Pécsett, mióta a város elnyerte az Európa kulturális fővárosa 2010 címet, ami az értékek helyett ma már a kulturális vagyonról szól.

Ha sikerült volna vevőt találnia az Omninvest Kft.-nek a madárinfluenza elleni vakcinára, már tavaly százmilliós bevétel illette volna meg az államot - írja a Népszabadság. Vevő azonban nincs, így csak azt mondhatjuk: eddig kétmilliárdba került az adófizetőknek az új technológia. A történet érdekessége, hogy egy esetleges emberről-emberre terjedő vírus okozta világjárvány megfékezésére az Omninvest H5N1 elleni vakcinája valójában nem is használható. A kifejlesztett magyar oltóanyag csak a madárinfluenza állatról emberre terjedő fajtája ellen védhet.

Újabb konfliktus jelzi Pécsett a kulturális örökségekkel kapcsolatos megosztottságot - írja a Magyar Nemzet. Botrányok sora tör ki, amióta Pécs elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet, ami az értékek helyett ma már a kulturális vagyonról szól. Visy Zsolt szerint a tavasszal átadott, másfél milliárd forintból megépült Cella Septichora Látogatóközpont kialakításánál műemléki érdekek sérültek. Az ásatások vezetője nemrég a Műemlékvédelem című folyóiratban jelentetett meg írást a munkálatokról.

Még a nehéz fizikai munkát végzők sem dolgozhatnak tartósan 31 foknál melegebb munkahelyen - írja az Index internetes portál. Az egyes munkahelyek hőmérsékleti követelményeit az egészségügyi tárca rendelete szabályozza. Eszerint a meleg évszakokban szellemi vagy könnyű fizikai munkát 31 foknál melegebb munkahelyen nem végeztethetnek. A közepesen nehéz fizikai munka és a nehéz fizikai munka esetében 29 illetve 27 fokos hőmérsékletnél húzták meg ezt a határt. A portál tanácsa szerint ha le akarja tesztelni, hány fokban dolgozik, a méréseket a műszak ideje alatt egyenlő időközönként végezze el, ha folyton változik a "klímakörnyezet" - vagyis pl. irodából ki, irodába be, aszfaltozásra ki - értelemszerűen időarányosan átlagolni kell.

A magyar menedzserek jövedelmének vásárlóereje nagyobb, mint a briteké, a dánoké vagy a svédeké - erre a meglepő következtetésre jutott a Hay Group - írja a Világgazdaság. Felmérésében a vezetési tanácsadó cég 46 országban hasonlította össze a cégvezetői juttatásokat úgy, hogy az adók nagyságát és a megélhetési költségeket is figyelembe vette. A vásárlóerő paritáson számított jövedelmek listáját az olajban gazdag, adómentes Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek vezeti 220 ezer dollár feletti éves összeggel, és általában véve igen előkelő helyezéseket foglalnak el a feltörekvő országok.

A jogi és tulajdoni bizonytalanságok ellenére szárnyal a horvátországi ingatlanpiac - írja a Napi Gazdaság. Az elmúlt hónapokban brit, orosz és közép-európai cégek jelentkeztek nagyszabású tervekkel. Az Isztriai-félszigeten a közelmúltban nyílt meg egy brit tulajdonban lévő villapark, az ORCO-csoport a Hvar szigeten vásárolt fel szállodákat, hotelnyitásra készül a Kempinszki és a Trigránit is komoly terveket készít arra, hogy a zágrábi sportaréna után a tengerparton is fejlesszen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×