eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

A gyorsan változó rekordok a globális klímaváltozást jelezhetik

A napi hőmérsékleti rekordoknak nincs igazi jelentőségük, akár mindennap megdőlhetnek, hiszen az adott napi értékek bármelyik év azonos napi értékeivel "versenyeznek" - mondja a meteorológus. Az abszolút, vagy történelmi rekordhőmérséklet azonban fontos, különösen, ha - mint most - viszonylag gyorsan, alig néhány év alatt készül megdőlni. Vissy Károly szerint egy 15 éves, melegedő időszakban az abszolút hőségrekord a globális felmelegedés bizonyítéka is lehet.

Az abszolút melegrekord, a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet 41,7 Celsius-fok, ezt 2000. augusztus 21-én mértek Békéscsabán. Korábban a legmelegebb 1942-ben volt Pécsett, akkor 41,3 fokig kúszott a hőmérő higanyszála - mondta az InfoRádiónak Vissy Károly meteorológus.

A szakértő hozzátette: ahhoz, hogy abszolút hőmérsékleti rekord dőljön meg, a levegőnek melegebbnek kell lennie 41,7 Celsius-foknál. Ez szerdán sem kizárt, de péntekig előfordulhat.

Ahhoz, hogy megdőljön a napi rekord, kedden Budapesten a 38,4 fokot kellett meghaladnia a hőmérsékletnek, és ez meg is történt: 0,2 Celsius-fokkal volt melegebb, szerdán azonban csak a 35,2 fokot kell meghaladni, tehát valószínűleg most is lesz napra szóló rekord - közölte Vissy Károly.

Az azonban, ha az abszolút rekord dől meg, komolyabb dolog - mondta a meteorológus -, mivel akkor olyan meleg lesz, amilyen az ország területén még soha, sehol nem volt.

1942 és 2000 között nem volt melegebb a 41,3 Celsius-fokos pécsi rekordnál, ez tehát hosszú ideig tartotta magát, míg az új csúcsot minden bizonnyal rövid időn belül meghaladja a levegő hőmérséklete, ez pedig akár a globális felmelegedés jele is lehet - közölte Vissy Károly.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 15. 13:15
×
×
×
×