eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kritikus helyzetben a sürgősségi betegellátás

Szeptember végén tesz javaslatot az egészségügyi kormányzat, miképp lehetne növelni a traumatológiai finanszírozást. A traumatológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy szeptember második felétől már több vidéki kórházban, így például Veszprémben és Miskolcon is leállhat a sürgősségi betegellátás. A helyzet október elejétől már az egész országban kritikus lesz - figyelmeztet a traumatológus társaság.

Az Egészségügyi Minisztériumban nem nyilatkoztak az ügyben, az InfoRádió megkeresésére csupán egy közleményben reagáltak. Ebben az áll, hogy a tárca a Pénzügyminisztériummal közösen dolgozik a traumatológiai ellátás problémáinak megoldásán, és szeptember végére megszületik a traumatológiai finanszírozás növeléséről szóló javaslat.

A tervek szerint a színlelt szerződések megszüntetése miatt csökkenő jövedelmek kompenzálására pluszforrásokat biztosítanának, miközben az ügyeletet végző orvosok legitim módon adóznának. A többletforrást az állam biztosítaná, de ennek eljuttatása a munkavállalóhoz az adott kórház feladata lenne.

Szeptember vége már késő

Több vidéki kórháznak azonban már késő a szeptember végi döntés, októbertől pedig már az egész országban kritikussá válik a helyzet a sürgősségi betegellátásban, ha a traumatológusok nem kapják meg az emelt fizetést az ügyeleti munkáért - mondta korábban az InfoRádiónak Simonka János Aurél, a Magyar Traumatológus Társaság elnöke.

Az érdekképviseleti szervezet egyhangú határozatban döntött úgy: ha október 1-jéig nem emelik meg a kért szintre a túlmunkáért járó fizetésüket, akkor a jövőben - kihasználva a törvény adta lehetőséget - nem vállalnak többlet-túlórákat.

Az érintett csaknem 600 traumatológus 300-350%-os fizetésemelést követel. Jelenleg ugyanis 600-800 forintos órabérért dolgoznak. Azt szeretnék, ha ez a jövőben ez elérné a 2.500-3.000 forintot.

A MOK három éve mondja, hogy ez lesz

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke emlékeztetett arra: a MOK már több mint három éve folyamatosan mondja, hogy az uniós csatlakozás után milyen jogi normáknak kell megfelelni, és ezek figyelmen kívül hagyása milyen következménnyel járhat. Most bekövetkezik az a helyzet, amit évek óta jósolnak - mutatott rá Éger István.

A MOK elnöke szerint most a megoldás kizárólag azon múlik, hogy a döntéshozók végre észbe kapnak-e és megteszik-e a szükséges lépéseket. Nem külön pénzekről van itt szó, hanem egyszerűen arról, hogy a magyar jogszabályoknak is megfelelően fizessék meg az egészségügyi dolgozók önként vállalt túlóráit - hangsúlyozta Éger István.

Mikola: abba kell hagyni a flúgos futamot

Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa szerint a megszorító intézkedések nemcsak a traumatológusokat lehetetlenítik el, hanem az egész egészségügyet. A forráselvonások és az egészségügyet ért támadások következtében idegesek, ingerlékenyek lettek az emberek és elfogyott az energiájuk - vélekedett a volt egészségügyi miniszter.

"Vissza kellene térni az egészségügyi megújító folyamatok egy szakmailag előkészített, és forrásokkal is biztosított útjára, és ezt a flúgos futamot, ami most zajlik, sürgősen abba kell hagyni, mert mint a vak ló rohan előre a kormányzat elképesztőbbnél elképesztőbb úgynevezett egészségügyi reformlépésekkel, amelyeknek az ágazatban súlyos következményei vannak, elsősorban a betegre nézve" - hangsúlyozta Mikola István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×