eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Így élnek a magyar politikusok: Gyurcsánytól Orbánig

Péntek délelőtt óta nyilvános a magyar országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozata. Gyurcsány Ferenc kormányfő bevallása szerint egy pápai lakótelepi lakás tulajdonosa, sem autója, sem más ingósága nincsen, tavaly 87 millió forint tulajdonosi osztalékot vett fel. Orbán Viktor Fidesz-elnök 20 év című könyvéért 2 millió 703 ezer forintot kapott és egy 193 négyzetméteres társasházi lakás felével rendelkezik.

Gyurcsány: 87 milliós osztalék

Vagyonnyilatkozata szerint

Gyurcsány Ferenc egy 50 négyzetméteres pápai lakótelepi lakás tulajdonosa. Ezt még 1995-ben vette. A miniszterelnöknek ezen kívül 2 és fél millió forintnyi bankbetétje van, ebből 360.624 forint feleségével, Dobrev Klárával közösen.

Gyurcsány Ferenc tavaly tulajdonosi osztalékként 87 millió 669 ezer 38 forintot vett fel az Altus Befektetési Rt.-től, melynek 100 százalékos tulajdonosa. A kormányfő ezen kívül 4,4 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az Aldo Kft.-ben és 8,3 százalékkal az Ark Rt-ben.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki fizetése havi bruttó 1 millió 365 ezer forint.

Orbán: könyv 2 millió forintért

A Fidesz elnöke, Orbán Viktor a nemrég kiadott 20 év című könyvéért 2 millió 703 ezer forintot kapott. A volt kormányfő vagyonnyilatkozata nagy meglepetést nem tartogat.


Orbán Viktor

Orbán Viktor egy 193 négyzetméteres társasházi lakás felével rendelkezik, emellett egy 2001-ben vásárol Volkswagen Golfja van - áll a dokumentumban.

Bankban feleségével közösen 4 millió forintot tart, 2002-ben pedig 20 millió forint hitelt vett fel, amelyet jelenleg is törleszt. Feleségének Felcsúton van lakóháza és mezőgazdasági ingatlanja.
A Fidesz elnöke a képviselői jövedelme mellett pártjától havonta 662 ezer forintos elnöki tiszteletdíjat vesz fel. A politikus 20 év című könyvéért 2 millió 703 ezer forintot kapott. Vagyonbevallása szerint gazdasági érdekeltsége nincs.

Kuncze: tartozik és követel

Egy 400 négyszögöles balatonakarattyai telken álló 90 négyzetméteres lakóházzal, 131 darab MOL-részvénnyel (ez péntek délelőtti árfolyamon 2 millió 521.750 forint) és 14 millió 800 ezer forint bankbetéttel rendelkezik Kuncze Gábor - áll a liberális politikus vagyonbevallásában.

Az SZDSZ elnöke ugyanakkor tartozik is, mégpedig 18 és fél millió forinttal. Pártvezetőként havi bruttó 265 ezer forintot keres.

Kuncze Gábor juttatásként egy-egy változó értékű mobiltelefont és személygépkocsit használ, valamint az országgyűlési képviselőknek járó, 655 ezer forint értékű laptopot.

Dávid Ibolya és a II. kerület

Az MDF elnökének vagyonnyilatkozata szerint kedvenc környéke a főváros II. kerülete, hiszen vagyonbevallása szerint két ingatlanban is van érdekeltsége a budai oldalon.


Dávid Ibolya

Dávid Ibolya a II. kerületben 2003 óta egy 150 négyzetméteres lakás felével és egy garázs egyhatod részével rendelkezik. Ezen felül életjáradéki szerződése van egy - szintén a kerületben található - 113 négyzetméteres lakás felében 1999 óta.

Az MDF elnökének Zamárdiban van egy 90 négyzetméteres üdülőben egyharmados tulajdonrésze, szülei azonban holtig tartó haszonélvezeti jogot élveznek.

A legkisebb ellenzéki párt vezetőjének nincs gépjárműve, védett műalkotása. Pénzintézetnek 13 millió forinttal tartozik. Dávid Ibolya pártjától nem kap fizetést.

Veres: házak, szántók, erdők

Veres János pénzügyminiszter vagyonnyilatkozata szerint számos ingatlannal rendelkezik. Örökölt egy nyírbátori, 120 négyzetméteres családi házat, emellett a városban van még egy 200 négyzetméteres háza, és egy 72 négyzetméteres lakás negyede is az övé.

Felerészt tulajdonosa egy debreceni lakásnak és egy garázsnak, egy vásárosnaményi nyaralónak, és tulajdonrésze van egy hajdúszoboszlói társasüdülőben is. Nyírbátorban, Piricskén és Bátorligeten vannak szántói, erdői, gyümölcsösei és szőlője, összesen több mint 30 hektárnyi területen

Csaknem 34 millió forint értékű értékpapírral is rendelkezik, emellett 6 millió forintot tart a bankban, számlakövetelése pedig meghaladja a 169 millió forintot. Társtulajdonosa egy kereskedelmi szolgáltató kft.-nek, és övé a Nyírbátori Tésztaipari Kft. is, valamint egy gyógyszertár harmada.

Veres János pénzügyminiszteri fizetése 1 millió 234 ezer 300 forint, megyei önkormányzati képviselőként pedig 144 ezer forintot keres.

Kóka: garázsa van, járműve nincs

A gazdasági miniszter vagyonnyilatkozata szerint Budapesten egy 81 és egy 64 négyzetméteres lakás tulajdonosa, és övé egy 200 négyzetméteres ház negyede is.


Kóka János

A szabad demokrata politikusnak Verőcén van nyaralója. Garázsa van, járművet azonban nem tüntetett fel a bevallásában.

Kója János csaknem 66 ezer dollárral (14 millió forinttal) és 13 ezer euróval (3,5 millió forinttal) is rendelkezik értékpapírok formájában.

További bankbetétei vannak 182 millió forint értékben, és 122 milliós pénzköveteléssel is bír. A politikusnak egy gazdasági társaságban van érdekeltsége, a Rumed 2000 Kft.-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×