eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mit ígért az MSZP, és mit valósít meg most?

Mást ígért az MSZP a választási kampányban, mint ami bekerült a kormányprogramba, és végképp más valósul meg a szombaton bejelentett megszorításokkal - derül ki abból az összehasonlításból, amelyet az InfoRádió végzett el a három dokumentumon.

"Nem kell félni, nem fog fájni" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács szombati ülésén, amelyen bejelentette az Új egyensúly névre keresztelt megszorító csomagot.
/>
/>Az MSZP tulajdonképpen már a választási kampányban is ezt ígérte, csak akkor még cáfolták az ellenzéknek azt az állítását és a gazdasági elemzőknek pedig azt az elvárását, hogy készül az új Bokros-csomag.
/>
/>Az InfoRádió korábban összehasonlította az Erős köztársaság, sikeres Magyarország című választási programot, illetve az Új Magyarország című kormányprogramot, és a fontos pontokon már azok sem egyeztek.
/>
/>Egyikkel sincs azonban még köszönőviszonyban sem az Új egyensúly program, ami a közeljövő valóságát írja le.
/>
/>A választási programnak már az előszavában az MSZP azt írta, hogy legnagyobb sikerük az infláció leszorítása volt. Ehhez képest most a kormány is elismeri, hogy a fogyasztói árindex megduplázódik.
/>
/>A szocialisták a választási programban büszkén emlékeztetik az olvasót arra, hogy soha nem látott mértékben emelték meg a béreket és bevezették az evát.
/>
/>Most csökkenni fognak a reálbérek, megemelik az evát, és éppen a kampányban még szavazatszerzőnek szánt béremelést hibáztatják a mostani gazdasági helyzetért.
/>
/>A választási program legpatetikusabb részeként az MSZP gyarapodó, új békeidőket ígért: most a gyarapodás elhalasztásához kérik a társadalom türelmét.
/>
/>A választási program egyértelműen 200 ezerrel több munkahelyet ígért, ehhez képest az Új egyensúly megteremtése érdekében most csak a közszférából több mint tízezer embert bocsátanak el.
/>
/>A választási program 16. oldalán a szocialisták életszínvonal-növekedést ígértek, sőt, még azt is, hogy a gazdasági növekedésből megteremtett többletbevételeket a nyugdíjakra és az adóterhek csökkentésére fogják fordítani. Ennek is az ellenkezője lesz igaz: az adók növekednek, hiszen emelkedik az eva és négy százalékkal az szja felső kulcsa is.
/>
/>A kampányszöveg 17. oldalán az MSZP írásba foglalta, hogy a reálbérek lépést tartanak majd a GDP-növekedéssel, a minimálbérek pedig gyorsabban emelkednek majd, mint a létminimum.
/>
/>Ezzel szemben két évig senki nem számíthat arra, hogy a reálbérek emelkedni fognak - derül ki az Új egyensúly programból.
/>
/>Ugyancsak a választási program 17. oldalának nyolcas pontja emlékeztet arra, hogy az MSZP ígéretet tett a vállalkozások adóterheinek csökkentésére.
/>
/>Most mégis emelkedik az eva, maradnak a munkáltatók által fizetett járulékok, sőt, bevezetik az elvárt járulékot, a szolidaritási adót, a kamatadót és a tőzsdei nyereségadót, tíz százalékkal több pénzt vesznek el a természetbeni juttatások adójával, megmarad a bankadó, és adózni fog a házipénztár.
/>
/>Ezek egyikére még csak utalás sincs a választási programban, ami a társadalombiztosítási terhek mérséklését is megígérte, de úgy tűnik, azt sem komolyan.
/>
/>A választási program csupa jót ígér az otthonteremtésre készülőknek, és egy szót sem szól semmilyen megszüntetésről, vagy emelésről. Az Új egyensúly program azonban már kijózanít, hiszen januártól megszűnik a lakáshitel adókedvezménye, 2008-tól pedig bevezetik az ingatlanadót is.
/>
/>A képet az teszi teljessé, hogy az MSZP választási szövegében vastagon szedve hangsúlyozzák a szocialisták, hogy "a választás nem ígéretverseny, hanem felelősségverseny".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×