eur:
393.14
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A vagyongyarapodást is vizsgálja az APEH

Az idei év első négy hónapjában 138 esetben bizonyította az APEH, hogy kevesebb személyi jövedelemadót fizetett be egy-egy adózó, mint kellett volna. Az adóhatóság az ilyen esetekben vagyongyarapodási vizsgálatot végez.

Vagyonosodási vizsgálatot végez az APEH azoknál az adózóknál, akiknél fennáll a lehetősége, hogy nem vallották be teljes jövedelmüket. Szikora János, az APEH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy nem vagyonadóról van szó, hanem a be nem fizetett személyi jövedelemadó kifizettetéséről.

Többnyire olyan esetekben végeznek vagyongyarapodási vizsgálatot, amikor az adózó kiadásai olyan mértékűek, hogy jövedelméből ezeket nem fedezhetné - mondta az APEH elnöke.

Ilyenkor az adóhatóság megvizsgálja az adózó bevételeit, minden bevételi forrásnál, például kölcsönöknél, nyereményeknél bizonylatot kérnek. Szikora János hozzátette: amennyiben
nem tudja az adózó bevételének forrását bizonylattal alátámasztani, úgy az APEH nem tudja azt elfogadni.

A vizsgálatok ötöde bejelentés alapján indul


Vizsgálat az esetek 20 százalékában közérdekű bejelentés alapján indul - mondta Juhász István elnökhelyettes. Hozzátette: amikor az adózó kölcsönre hivatkozik, megvizsgálják, hogy a kölcsönadó személy jövedelme lehetővé teszi-e az esetenként 100 millió forintos kölcsönt.

"Nagyon gyakori, hogy rokoni, baráti szívességi nyilatkozatra kerül sor, nyilatkozik egy szülő, egy testvér arra vonatkozóan, hogy ő adott kölcsön 50-60-100 millió forintot a Józsinak. Miközben ha például minimálbéren élő, vagy kisnyugdíjas a szülő, nyilvánvalóan ilyen jellegű forrása nem lehetett. Ilyenkor a nyilatkozatok nagyon gyorsan ellentmondásra vezetnek" - mondta példaként Juhász István.

Évi 600 vizsgálat


Az APEH elnökhelyettese hozzátette: az évi átlag 250 ezer adóügyi eljárásból vagyongyarapodási vizsgálat 2005-ben 610 esetben volt. Ezek 62 százalékánál állapítottak meg szabálytalanságot.

2006 első négy hónapjában a 184 vizsgált eset háromnegyedénél fizetett az adózó kevesebb személyi jövedelemadót, mint kellett volna. Idén még további 400-420 vizsgálat várható.

Ha az adózó bizonyítottan kevesebb adót fizetett, úgy a be nem fizetett összeg maximum felére bírságolhatják, és erre jön még a késedelmi díj - mutatott rá Juhász István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×