Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak két hét lesz a nyár

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csapadékos nyárra számíthatunk az Országos Meteorológiai Szolgálat májusban készült hathónapos előrejelzése alapján. Németh Lajos meteorológus a prognózishoz hozzátette, ezek a mérések tájékoztató jellegűek, tervezésre nem alkalmasak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat minden hónapban készít féléves meteorológiai előrejelzést. Ennek megbízhatósága a következő hónapra nézve 65 százalékos, két hónap távlatában ennél 5 százalékkal kevesebb, három hónap távlatában azonban, azaz ebben az esetben augusztusra már csak 55 százalékos pontosságú adatokat kaphatunk - mondta el az InfoRádióban Németh Lajos.

A meteorológus hozzátette: most azt mérték, hogy igazi meleg nyárra csak július utolsó 10 napjában és augusztus első napjaiban várhatunk.

Németh Lajos elmondta: a május végi felmérés szerint a következő három hónapban az évszakos átlagnál alacsonyabb hőmérsékletre kell számítani. Júniusban még csapadékosabb is lesz az időjárás az ilyenkor megszokottnál, az augusztus azonban szárazabb lesz, igaz hidegebb is.

A meteorológus megnyugtatásképpen hozzátette: elképzelhető, hogy az egy hónap múlva készítendő felmérés már felülírja a most publikált adatokat. Hangsúlyozta: senki se tervezze a hosszú távú előrejelzések alapján a szabadságát, arra ugyanis az adatok nem alkalmasak.