eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin

Gáztámadás ellen nem véd az új metró

Csak hagyományos támadás ellen szolgálhat óvóhelyként a 4-es metró. Állítólag nincs rá szükség, mert egy esetleges terrortámadás kivételével előre lehet tudni, honnan kell kitelepíteni a lakosságot.

A HVG cikke szerint a 4-es metró vonala csak részben lesz alkalmas arra, hogy óvóhelyként működjön. Az Etele tér és a Bosnyák tér közötti szakasz mentén kialakított menekülési útvonalakon nem lesznek elzáróajtók és légszűrők, így csak a hagyományos fegyverek ellen védene az alagút.

Nem úgy, a 2-es és a 3-es metrónál. A régebbi metróvonalak mentén annak idején 12 védelmi szektort építettek ki, ez még most is több mint 200 ezer embernek adna búvóhelyet, és akár gáztámadás ellen is védene.

A HVG szerint most már nincs szükség óvóhelyekre, ugyanis ha nem terrortámadásról van szó, előre lehet tudni, a város mely területeiről kell kitelepíteni a lakosságot. Több metróvezető pedig ki van képezve arra, hogy ez esetben mi a teendő.

A Figyelő John Gray-jel, a London School of Economics professzorával közöl interjút, aki szerint a globalizáció nem politikai folyamat, pusztán a technológiai fejlődés eredménye.

John Gray szerint a globalizáció nem köthető egyértelműen a kapitalizmushoz, sőt, a folyamat motorja rövid időn belül Kína lehet, amennyiben az ázsiai országnak sikerül úrrá lennie környezetvédelmi problémáin.

A professzor úgy véli, a globalizáció előrehaladtával jelentős szerepet kaphatnak a nagy állami vállalatok. John Gray azt jövendöli, hogy a jövőben Európa gazdag marad, az Egyesült Államok azonban szegényedni fog.

A Heti Válasznak adott interjújában a Győr női kézilabdacsapatának irányítója azt mondja, kis űr támadt benne az után, hogy a múlt héten megválasztották a világ legjobb kézilabdázójának. A 23 éves Görbicz Anita most a 2008-as pekingi olimpiára tekint előre.

A játékos elmondása szerint szereti Győrt, de nem a város szeretete tartja a Duna-parti városban. A sportoló jó ajánlatokat kapott külföldi csapatoktól is, de amíg jó feltételek között játszat, addig szerinte nincs értelme elmenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×