Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megrövidítette a háziorvosokat az OEP?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több milliárd forinttal kevesebb pénzt utalt az elmúlt egy évre az irányított betegellátásban résztvevő 1500 háziorvosnak az egészségbiztosító, mint amennyi járna - közölte az Irányított Betegellátási Egyesület elnöke. Somlai András szerint további gond az, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem írta ki a háziorvosoknak szóló prevenciós pályázatot, holott idén már ebbe bekapcsolódhatnának a rendszerben dolgozó gyógyítók is.

"Ha egy kistérségben az országos egészségügyi költés átlagához képest megtakarítást érünk el, akkor ez a különbözet a jogszabályok és a szerződés alapján az ellátást szervező szervezetnek jár, amely megfelelő elvek szerint, szabályozott formában ezt a térségben felosztja a háziorvosok, és a többi egészségügyi szolgáltató között, illetve fejlesztésekre fordítja" - hangsúlyozta Somlai András.

Az Irányított Betegellátási Egyesület elnöke szerint azonban a tavalyi évben elért megtakarításokat csak töredékrészben fizette ki az OEP egy hibás jogszabály-értelmezés alapján. Az állami szerv ugyanis nem a 2005-ös évre, hanem a 2006-ra érvényes költségvetési szabályok szerint számolt el - mondta Somlai András.

A szakember szerint a pénz visszatartása nem csak azért érinti kellemetlenül a háziorvosokat, mert gyakorlatilag ez lenne a fizetségük azért a pluszmunkáért, amelyet az irányított betegellátás rendszerében végeznek, hanem azért is, mert sokan már műszervásárlást és egyéb fejlesztéseket hajtott végre erre a pénzre számítva.