eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kinevezési botrány a SOTE-n

Magyarországon nem lehet egyetemi tanár, aki bírálja a Magyar Tudományos Akadémiát? Erre enged következtetni a Semmelweis Egyetem döntése. Az általános orvostudományi kar ugyanis elutasította a kinevezését annak az oktatónak, aki tavaly élesen bírálta az MTA és a hazai kutatás-fejlesztés helyzetét.

A kevés oktatói tapasztalatra hivatkozva elutasította szerdán a Semmelweis Egyetem orvosi kara Szabó Csaba oktató egyetemi tanári kinevezését.

A kutató - aki a világ több neves egyetemén professzor, és Nobel-díjasokkal dolgozott már együtt - az InfoRádióban azt mondta, összeesküvés áldozata, mivel tavaly élesen bírálta a Magyar Tudományos Akadémiát és a hazai kutatás-fejlesztés helyzetét.

Ennek ellenére nem hagyja ott az egyetemet, pedig lenne munkája külföldön is. Mint mondta, kalandvágyból marad, és főleg a családja tartja itt.

Lehetősége ugyanis máshol is lenne. Az Egyesült Államokban már megkapta az egyetemi tanári kinevezését, most megpróbálja azt honosíttatni.

Elmondta azt is, hogy számos pályázati támogatást köszönhet neki az egyetem. Több mint 800 millió forintot pályázott meg az általános orvostudományi karnak.

Az egyetem szerint nincs összeesküvés

Az egyetem rektora, Tulassay Tivadar azonban kitart amellett, hogy egyedül a 10 éves oktató gyakorlat hiánya miatt nem kaphatta meg az egyetemi tanári kinevezést Szabó Csaba, és visszautasította az oktató összeesküvés-elméletét.

"Felelősségem teljes tudatában ki tudom jelenteni, hogy nincs ma, de azt hiszem az elmúlt 10 évben sem volt az egyetemen még egy olyan kutató, aki annyi megbecsülést és annyi lehetőséget kapott volna, mint Szabó doktor" - hangsúlyozta Tulassay Tivadar.

A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette: a professzori cím nem ugyanazt a tartalmat hordozza a világ különböző országaiban.

Magyarországon "a professzor, az egyetemi tanár azt jelenti, hogy az oktatásban a karrier csúcsát jelentő produkciót tud mutatni az illető. Szabó Csaba ezt még nem mutatta meg, hiszen csak fél éve, vagy egy éve van Magyarországon" - jegyezte meg Tulassay Tivadar.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×