Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdték a külföldi szavazatok szétválogatását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdte az Országos Választási Bizottság a külképviseleteken leadott voksok szétválogatását. A csütörtök éjfélig Magyarországra érkezett 6.849, borítékba zárt szavazatot először megyénként, majd pedig egyéni választókerületenként, 176 felé osztják szét. A szavazólapokat vasárnap urnazárás után a többi közé keverik.

A nyilvántartásba vett 8112 külföldön szavazásra jelentkező magyar állampolgár közül 6849 szavazott a 90 külképviseleten - mondta az OVB elnöke. A budapesti választási központba érkezett urnákat először megvizsgálták, hogy érintetlen, sértetlen-e rajtuk a pecsét, majd a sajtó jelenlétében mindet felbontották.

Szigeti Péter szerint az OVB tagjai szétválogatják a lezárt borítékokat, de azokba nem tekinthetnek bele.

A nagy borítékban van két kis boríték és egy-egy nyilatkozat. A nyilatkozatok alapján lehet azonosítani, hogy a külföldön szavazó magyar állampolgár melyik területi listára, és melyik egyéni választókerület valamelyik jelöltjére adta le voksát - mondta az OVB elnöke.

Szigeti Péter szerint a testület feladata az hogy a területi listákra leadott szavazatokat megyék szerint szelektálja, az egyéni jelöltekre leadott szavazatokat pedig a választókörzet szerint válogassa szét.

Ezt követően a 176 egyéni választókerületi elnök Budapestről elszállítja a szavazatokat tartalmazó csomagot, majd a vasárnapi szavazóköri zárás után a lapokat belekeverik a kijelölt szavazóköri urnákba, hogy a szavazatok titkossága ne sérüljön.