eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Mit mértek a kutatók a 2002-es választások előtt?

Csizmadia Ervin szerint a pártok mozgósító ereje és a bizonytalanok dönthetik el a parlamenti választást. A politológus az InfoRádiónak azt mondta: sok választó számára a kampány végén lezajló miniszterelnöki vita lehet a meghatározó.

Döntő lehet az is, hogy van-e még olyan eszköz a pártok kezében, amellyel lélektani hatást tudnak gyakorolni a választókra.

Csizmadia Ervin úgy látja: sokan a választások napján, az utolsó pillanatban döntik el, kire adják voksukat. Ez látszik a 2002-es választások eredményén is.

A közvélemény-kutatók mérései

Négy évvel ezelőtt a közvélemény-kutatók azt mérték: nincs kormányváltó hangulat Magyarországon. A Medián, a Tárki és a Gallup egyaránt a Fidesz előnyét, és erősödését mérte 2002 márciusában.

A Szonda Ipsos 2006-os, legújabb felmérésének készítői ugyanezt állapítják meg: jelenleg sincs kormányváltó hangulat az országban.

A 2002-es tévedésüket a részvételi aránnyal magyarázták a kutatók. A felmérések szerint viszont idén még kevesebben mennek el voksolni, mint a negatív rekordot hozó 2002-es választásokon.

A részvételi hajlandóság ugyan növekszik a választások közeledtével, de még mindig nem éri el a négy évvel ezelőtt, hasonló időpontban mért számokat.

A kutatások azt is megállapítják: a választások nyertese az az oldal lesz, amelyik a legjobban tudja mozgósítani szavazóbázisát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×