eur:
394.3
usd:
355.72
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Gyurcsány: a hiány köszöni szépen, jól van

Gyurcsány Ferenc szerint megállapodási kényszer van, a parlamenti pártoknak egyeztetniük kell a halaszthatatlan reformokról. A miniszterelnök a Világgazdaságnak adott interjúban azt mondta: a közszféra átalakításának nem a megtakarítás a célja, az államháztartási hiány "köszöni szépen, jól van".

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje elmondta: függetlenül attól, lesz-e koalíciós kényszer, a választások után tárgyalást kezdeményez valamennyi parlamenti párttal, és javaslatot tesz számos kétharmados törvény módosítására, mert szerinte megállapodási kényszer van.

Gyurcsány Ferenc kitért arra: amennyiben megnyerik a választásokat, már a kormányalakítás másnapján másfél tucat törvénytervezetet nyújt be a parlamentnek, amelyek a központi igazgatás átalakítását szolgálják.

Az MSZP tizenkét minisztériumot tervez kialakítani, a tárcáknál elválasztaná a szakmát és a politikai stratégiaalkotást, meg kívánja erősíteni a miniszteri kabinetek szerepét, a jogszabály-előkészítést pedig meghagyná a hagyományos igazgatásban.

A miniszterelnök hozzátette: az átalakítással el akarnak jutni a háttérintézményekig, a megyei és regionális szervezetekig. Céljuk, hogy csökkenjen az intézmények párhuzamos feladatainak száma.

A reformot Gyurcsány Ferenc szerint nem a megtakarítási kényszer motiválja.

"Az államháztartási hiány, köszöni szépen, jól van" - jelentette ki a kormányfő.

A járulékokat nem csökkentené

A lap kérdésére válaszolva a miniszterelnök közölte: nem készülnek áfaemelésre, és nem akarnak változtatni az öt évre előre elfogadott adótörvényeken.

A béreket terhelő adókról és járulékokról azt mondta: ma nem lehet kevesebb bevétellel működtetni a szociális rendszert, mert különben összeomlik.

Gyurcsány Ferenc élesen bírálta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, mert szerinte "nincs olyan, hogy mindenki programjával egyetértek".

Az MSZP kormányfőjelöltje azt várja a gazdasági szereplőktől, hogy beszéljenek világosan, mondják meg, hogy az MSZP vagy a Fidesz gazdaságpolitikáját támogatják.

Az euró bevezetésével összefüggésben azt mondta: népszavazást kell rendezni a közös fizetőeszköz átvételéről.

László Boglár, a miniszterelnök sajtófőnöke ezt azzal egészítette ki, hogy "szimpátia népszavazást" tartanának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 19:18
×
×
×
×