eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Kóka: az SZDSZ szívesen elviszi a balhét

A gazdasági és közlekedési miniszter szerint a választások után csökkenteni kell az államapparátus létszámát. Kóka János az InfoRádió Aréna című műsorában az egészségügy átalakításáról azt mondta: az SZDSZ szívesen "elviszi a balhét".

Az SZDSZ országos választási listáján második helyen álló politikus kijelentette: a közigazgatási kiadások csökkentésével lehet ráállni arra a pályára, amely végén 2008-ban 3 százalék lesz az államháztartás hiánya, így bevezethető lesz az euró 2010-ben.

Szabaddemokrata politikusként azt mondom, hogy tíz-tizenkét minisztériumra van szükség, és ez az elképzelés nem áll messze a miniszterelnök elképzeléseitől sem - hangsúlyozta Kóka János.

A gazdasági és közlekedési miniszter azt mondta: bár a közigazgatás átalakításához kétharmados többségre van szükség, de szerinte, ha a politikában van egy csöppnyi realitásérzék, akkor a választások után túl tud lépni a nézetkülönbségeken.

Kóka János elmondta: ezek a megtakarítások csak 2007-től lesznek érzékelhetők, 2006-ban a költségvetés teljesítésre van szükség.

A liberális párt szívesen elviszi a balhét

Kóka János szerint a jelenlegi koalíció pártjainak közös érdeke, hogy Orbán Viktor ne térjen vissza a hatalomba. "Személyes véleményem, hogy aki ilyen kijelentéseket tesz, mint amilyenekkel tele van ma a kampány, egyszerűen alkalmatlan arra, hogy Magyarországot a következő négy évben kormányozza" - jelentette ki a szabaddemokrata politikus.

Kóka János szerint Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök-jelölt a reformok pártján van. "A szocialista pártban ez valószínűleg nem mindenkire igaz" - vélekedett az SZDSZ-lista második helyezettje, aki szerint éppen ezért van szüksége Gyurcsány Ferencnek a liberálisok támogatására.

"Úgy is fogalmazhatnék, hogy a liberális párt szívesen elviszi a balhét. Én elvittem a balhét azért, mert 120 felügyelő-bizottsági tag került ki az útigazgatásból. Nagyon szívesen nekiállunk az egészségügy reformjának" - fogalmazott Kóka János.

Beengedni az egészségügybe a magántőkét

Az orvos végzettségű gazdasági és közlekedési miniszter az egészségügyről kijelentette: a távközlési piachoz hasonlóan be kell engedni a rendszerbe a magántőkét.

Versenyezzen több szolgáltató az ügyfélért, ettől válhat hatékonnyá az ellátórendszer - hangsúlyozta Kóka János.

Csak a több biztosítós modell bevezetésével szüntethető meg a paraszolvencia, mert egy kifizetett szolgáltatás után senkinek sem jutna eszébe hálapénzt adni - tette hozzá a szabaddemokrata politikus.

A tárcavezető szerint csak néhány száz ember markáns érdeke, hogy a hálapénz-rendszer ne változzon.

Ennek változnia kell, az emberek fizessék be fehéren, amit ma feketén fizetnek - jelentette ki Kóka János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×