eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Itt van a madárinfluenza?

Tizenegy elhullott hattyút találtak az esztergomi kis-dunai jégtáblákon. Az állatokat a tűzoltóság és a gyepmesteri szolgálat munkatársai szedték össze.

A város sajtóreferense közölte: több tetemet is észleltek, de az állatok a jégtáblák alá kerültek, ezért nem lehetett őket kiemelni

Takács István hozzátette: a döglött hattyúkat virológiai vizsgálatra az országos állategészségügyi intézetbe szállították, eredmény 7-10 nap múlva várható.

Vizsgálják a Budapesten talált vadkacsát

Egy-másfél hét múlva lesz végleges eredménye a budapesti Duna-parton talált elhullott vadkacsa vizsgálatának, de az első ellenőrzés szerint nem madárinfluenza okozta az állat pusztulását.

Az országos főállatorvos az InfoRádióban elmondta: biztató jel az is, hogy nem tömeges elhullásról van szó.

Süth Miklós közölte: a szomszédos államokban tapasztaltak alapján szinte biztos, hogy a vándormadarak vitték be a vírust az európai országokba.

Egy szigorúbb intézkedések

Csehországban megszigorították a szárnyas állatok tartásának feltételeit a madárinfluenza megjelenésének és elterjedésének megelőzése érdekében.

A cseh központi állategészségügyi szolgálat rendelkezései szerint legkésőbb február végéig minden telephelyen meg kell szüntetni a szárnyasok udvari kifutóit, és az állatokat zárt helyen kell tartani. Márciustól tilos lesz a madárkiállítás és baromfi árusítása a piacokon.

A szárnyasok tenyésztőinek úgy kell biztosítaniuk a bezárt épületek ablakait, hogy oda vadmadarak semmiképpen ne juthassanak be.

Egyúttal minden nagyobb mértékű állatpusztulásról kötelezően tájékoztatni kell az illetékes szerveket.

Közben a háziszárnyasok zárt helyen tartását rendelték el a svéd és a norvég egészségügyi hatóságok is.

A megelőző intézkedést azért hozták, mert a Skandináviával szomszédos németországi Rügen szigetén két elhullott hattyúban az első vizsgálatok kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1 vírusát.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×