eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Veres: Magyarország büszke lehet a teljesítményére

A pénzügyminiszter szerint a költségvetési kiadásoknál racionálisabban kellene működnie az államnak. Veres János az InfoRádióban azt mondta, ha az MSZP nyer, megteszik az államháztartási hiány további csökkentését szolgáló lépéseket.

Veres János szerint a gazdaság kiegyensúlyozottan fejlődött az elmúlt négy évben. Az ország folyamatosan zárkózik fel az európai uniós átlaghoz. Növekedett a beruházások volumene, és az exporté is. A pénzügyminiszter szerint olyan növekedés jellemezte az elmúlt időszakot, amelyre az ország büszke lehet.

Elismerte, hogy az államháztartási hiány nem csökkent olyan mértékben, mint azt korábban tervezték, ezért az államnak még vannak teendői. Ezeket az MSZP, ha megnyeri a választásokat, meg fogja tenni – mondta az InfoRádióban Veres János.

Ennek ellenére nem ért egyet azzal, hogy a reformok csak megszorításokkal lehetségesek. Szükségesnek tartja a kiadások racionalizálását, de az államnak a bevételekről is gondoskodnia kell. Mint mondta, senki nem bújhat ki az adó- és járulékfizetés alól.

Elmondta azt is: folyamatosan csökken az államadósság növekedési üteme. 1991 és 1994 között még 182 százalékkal nőtt, a mostani ciklus alatt csak 46 százalékkal emelkedett az államadósság az előző ciklushoz képest.

Hiller István az Elszámolás 2006 címmel tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy ma jobban élnek az emberek, mint négy évvel ezelőtt, a mérleg szerinte nyugodtan kiállja az összehasonlítást az előző kormányzati ciklussal.

Történelmi eredménynek mondta, hogy az árstabilitás korszaka jött el Magyarországon; 2001, a Fidesz-kormány utolsó teljes évének 9,2 százalékával szemben tavaly, a jelenlegi kormány utolsó teljes évében 3,6 százalék volt az infláció, ami 2006-ban 2 százalék alá csökkenhet - tette hozzá.
Hiller István korábban az InfoRádióban azt mondta: az MSZP-nek egyaránt kell vállalnia azokat a 2002-es ígéreteket, amelyeket az elmúlt négy évben beváltott, illetve nem valósított meg. Az elszámolás csak úgy lehet hiteles, ha mérleg egyik serpenyőjébe a teljesített ígéretek, a másikba az idő vagy pénz hiányában meg nem valósított ígéretek kerülnek. E két kategória mérlege büszkén vállalható – mondta a pártelnök.

A Fidesz kampányfőnöke szerint viszont a munkanélküliség, az adóemelés, az áremelés és a luxuskormányzás pártja az MSZP. Rogán Antal azt mondta: a szocialista párt nem tartotta be választási ígéreteit. Az elmúlt négy évben nőtt a munkanélküliség, jelenleg 750 ezer olyan ember van, akinek nincs tartós és stabil állása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×