eur:
393.92
usd:
368.88
bux:
65781.71
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Török Gábor a nagypártok titkolt világnézeti különbségeiről

A magyar politika és a kampány hosszú ideje gazdasági és elosztási kérdésekről szól. Ennek megfelelően a meglévő világnézeti különbségeket a két nagy párt próbálja eltüntetni - mondta a Vision Consulting igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Török Gábor politológus úgy vélekedett: a nagy politikai erők közül inkább a Fidesz törekszik arra, hogy korábbi szimbolikus, ideologikus politizálása helyett pragmatikus, problémaorientált politikát folytasson.

A napirenden emiatt főleg gazdasági, elosztási kérdések szerepelnek. Ezekben mindkét nagy párt olyan álláspontot igyekszik elfoglalni, amely a közvélemény számára szimpatikus – mondta.

Török Gábor szerint emiatt egyre nehezebb megmondani, hogy egy felvetés inkább baloldali vagy jobboldali ihletésű.

A pártok hitelességi versenyt folytatnak. A témákkal, nem pedig témákkal kapcsolatos álláspontjukkal, az „ügyek birtoklásával” versengenek – mondta a politológus.

Kincsé vált a téma: ki tud egy olyan ötletet hamarabb „bedobni”, amelyet a másik párt sem mer nem támogatni – tette hozzá.

Török Gábor úgy vélekedik, hogy létezik egy olyan pont, amelyet ha ígéreteivel átlép egy párt, hiteltelenné válik a közvélemény előtt.

A politológus szerint a trendek alapján nem lenne meglepetés, ha a választások első fordulójában az egyéni kerületek többségében érvényes és eredményes lenne a voksolás.

Ez megváltoztathatja a választók hozzáállását a választásokhoz. Lehet, hogy most meg kell majd tanulni: nagy hiba nem elmenni szavazni az első fordulóban, mert lehet, hogy második már nem lesz – tette hozzá.

Török Gábor úgy vélekedett, hogy a két nagy párt között feltehetően nem lesz óriási nagy különbség az első forduló után, ezért a választás a második fordulóra megmaradó egyéni körzetekben dől majd el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×