INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Félelem nélküli magyarok

Infostart / InfoRádió
Az Európai Unió tavaly csatlakozott közép-európai államaiban élők egynegyede tart attól, hogy valamelyik nagyhatalom megtámadja országát. A magyarok nem félnek, de ha mégis, akkor inkább az Egyesült Államoktól, mint Oroszországtól - írja a FigyelőNet a Tárki Új Európa Barométer vizsgálatából.

A Tárki felmérésének az volt a célja, hogy felmérje, a posztszocialista országok kit tartanak a legnagyobb veszélyforrásnak: Oroszországot, az Amerikai Egyesült Államokat vagy a szomszédos államokat.

A kutatás szerint a Kelet-Európában élők mintegy egynegyede tart attól, hogy valamelyik nagyhatalom megtámadja az országát, és csak nagyon kevesen gondoltak már arra, hogy egy szomszédos ország háborút indítana ellenük. A szomszédok fenyegetését az oroszok érzik leginkább, de az átlagnál jobban tartanak a körülöttük élőktől a lengyelek, a románok és a szlovénok is.

A felmérésben részt vevő posztszocialista országok közül a magyarok félnek legkevésbé. A megkérdezettek hat százaléka tart Oroszországtól, nyolc százalékuk az Egyesült Államoktól, kilenc százalékuk pedig valamely szomszédos államtól.

Az Európai Unió tagjai – Szlovákia és Szlovénia kivételével – inkább tartanak az oroszoktól, mint az amerikaiaktól. Ezzel ellentétben az unión kívüli országok között az Egyesült Államok a félelem fő oka. A vizsgált 13 ország közül a csehek és az észtek a leginkább félősek.

A címlapról ajánljuk