INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Népszabadság információi szerint vizsgálatot kér a kiskunfélegyházi Katolikus Gimnázium ellen az oktatási miniszter, mert úgy értesült: a pénteki demonstráción részt nem vevő diákokkal dolgozatokat irattak. A Magyar Nemzet információi szerint Erdős Ákos, Gyurcsány Ferenc egykori üzletfele máris árulja a tavaly ősszel az államtól megvásárolt Nemzeti Tankönyvkiadót - az eredeti vételárnál egymilliárd forinttal többért.

A Népszabadság arról ír, hogy vizsgálat lefolytatására kéri az Egyenlő Bánásmód Hatóságot az oktatási miniszter: nem sértették–e meg a diákok egyenlő bánásmódhoz való jogát a kiskunfélegyházi Katolikus Gimnáziumban. A miniszter a lapnak elmondta : a múlt pénteki demonstráció a szervezők szerint az egyházi iskolák finanszírozásáról szólt, ám a valóságban egyértelműen ellenzéki tüntetéssé vált. Ráadásul szerinte már a demonstráció napján retorziót alkalmaztak, mert a kiskunfélegyházi gimnázium a tüntetés helyett az iskolai oktatást választó diákokkal – előzetes tájékoztatásuk nélkül – mind az öt órán dolgozatot íratott.

A Magyar Nemzet információi szerint Erdős Ákos, Gyurcsány Ferenc egykori üzletfele máris árulja a tavaly ősszel az államtól megvásárolt Nemzeti Tankönyvkiadót – az eredeti vételárnál egymilliárd forinttal többért. A Fidesz hétfőn interpellálja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a tankönyvkiadó állítólagos eladása ügyében Pánczél Károly képviselő. Pánczél Károly úgy tudja, a vevő egy külföldi kiadó.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy nem jött be a második pillér, azaz pénzügyi szempontból fenntarthatatlan az 1998-ban bevezetett, két pilléren álló nyugdíjrendszer. A lap a Nemzeti Bank elemzésére hivatkozva azt írja, hogy a reform idején tervezettől ma 4,5 százalékponttal marad el a nyugdíjalap bevételéül szolgáló járulékterhelés, míg a hosszú távú állami kötelezettségek megnégyszereződtek 1998 óta, ezek állománya tavaly a GDP 237 százalékát tette ki. A helyzeten emellett a magánnyugdíjpénztárak sem lendítenek nagyot a rendkívül alacsonynak minősülő 2.1 százalékos hozamszinttel.

Kiemelt vizsgálat az evásoknál – írja a Világgazdaság. Az állami adóhatóság az eddigi ellenőrzései során az evás vállalkozásoknál átlagban 216 ezer forint adókülönbözetet állapítottak meg. Az evásokat idén kiemelten vizsgálta az APEH, és ez várhatóan jövőre is így lesz. Egyébként keddig jelentkezhetnek evásnak új adózók, eddig lehet az esetleges kijelentkezéseket is elintézni. Aki marad, annak fontos, hogy ne legyen köztartozása.


A címlapról ajánljuk