INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Egy év háború: geopolitikai blokkosodás, fegyverkezési hajsza, energiaválság. Bendarzsevszkij Anton

2023. február 24. 20:05

Mi a háború első évének legfontosabb tanulsága? Hogyan változott meg döntően Oroszország befolyása és világrendi pozíciója? Sikerült-e beteljesíteni valamit az orosz tervekből? Miért gondoltak alapvetően mást a nyugati hírszerzők az orosz hadsereg valódi erejéről, mint amit a háború megmutatott?
Milyen tapasztalatokat hozott a háború a modern és hagyományos haditechnika szerepéről? Mi derült ki az egyes orosz fegyvernemek erejéről? Mi a szerepe a modern hírszerzési technikáknak és drónoknak? Miért csak orosz területek fölött használják az orosz légierő gépeit a rakéták kilövésére? Miért nevezhetjük hibrid háborúnak az orosz-ukrán harcot? Miért fontos a hagyományos nehéztüzérség és katonaság továbbra is? Mi a különbség az ukrán és orosz mobilizáció mai állapota között? Miért zajlik ma már kényszersorozás?
Melyek a legfontosabb világpolitikai változások? Hogyan gyorsult fel a geopolitikai blokkosodás? Milyen lesz az új többpólusú világrend? Milyen koalíciók alakulnak ki? Meddig tart az új felfegyverkezési időszak és minden kontinenst elér-e? Hogyan szűnnek meg a kölcsönös bizalom és ellenőrzés intézményei? Hogyan csúszik bele Európa a konfliktusba? Hogyan lesz egyre sűrűbb a „csepegtetett támogatás”? Hogyan blokkosodik a nemzetközi gazdaság? Mi lesz Kína szerepe? Melyek az energetikai hatások?
Mi vezethet a háború végéhez? Hogyan jöhet létre tűzszünet és béke? Látszik-e most kilépési pont, vagy az eszkaláció felé haladunk? Ki közvetíthet? Miért szükséges az orosz-amerikai tárgyalás és nagyhatalmi garancia a lezáráshoz?
Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője az orosz-ukrán háború kitörésének egyéves évfordulóján az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.02.24-én. Podcast.

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018