INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Földrengés: Kutatás és mentés a romok alatt. Parancsnoki interjú. Jackovics Péter, Inforádió Aréna

2023. február 21. 18:00

Hol dolgoztak a HUNOR Mentőszervezet szakemberei Törökországban? Milyen körülmények között tevékenykedtek? Hány embert sikerült kimenteni? Hányadik napon érkeztek ki a magyarok? Hogyan nehezítette a mentést a -10 fokos éjszakai hőmérséklet? Milyen pszichológiai utógondozásra van szüksége a mentésben résztvevőknek?
Mit csináljunk a földrengésnél? Hogyan tudjuk túlélni? Hogyan és milyen jeleket kell adni a bajbajutottaknak? MI a mentés fő szabálya? Akár sérülést is lehet okozni az élet megmentése érdekében? Pl. amputálhat-e végtagot a mentőcsapat orvos tagja az áldozat életben történő kimentése érdekében?
Milyen eljárásrenddel zajlik a mentés? Hogyan biztosítják a mentők biztonságát? Mit kell tenni a gázszivárgás, a további omlás okozta veszélyek elkerülését? Mi a teendő az utórengésnél? Milyen jeleket ad a kutya, és mi a modern rádiótelefon-detektoros és egyéb technológiák szerepe a mentésben? Mi a kutyás mentő szerepe és mik a lehetőségei? Mennyit tud dolgozni egy kutya és kutyavezető?
Hogyan áll fel a mentőcsapat? Milyen speciális felkészítést kapnak a résztvevők? Milyen képzettségű emberek kellenek? Hogyan áll össze a csapat? Mi az öt legfontosabb komponense egy mentőcsapatnak? Milyen gyorsan áll fel az önkéntesekből álló csapat egy összriasztás esetén a HUNOR-ban?
Mit tapasztal a helyszínre érve a csapat? Csend van? Használhatóak-e e térképek? Mi a mentés menete? Mit kell tenni a közbiztonság megőrzésére? Mennyire veszélyes a lakosság jelenléte a mentésben? Meddig van értelme a mentőtevékenység folytatásának? Ki dönt a mentés befejezéséről? Hány napig lehet reménykedni a túlélés esélyében?
Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a 2023 februári törökországi földrengés utáni mentésben részt vevő HUNOR Mentőszervezet parancsnoka az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.02.21-én. Podcast.

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018