eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Budapest Parliament, Hungary
Nyitókép: Zsolt Hlinka/Getty Images

Számos rutinos politikus kerül ki a parlamentből

A leköszönő Országgyűlés 199 képviselője közül 25-en nem indultak újra, további 174 képviselőből pedig 29 olyan van, aki rajthoz állt ugyan egyéniben vagy listán, de nem nyert mandátumot. A távozók között több olyan országosan ismert képviselő is van, aki évekig, sőt évtizedekig a politika élvonalában volt.

Az új parlamentbe a Fidesz frakciójából csupán öt olyan képviselő nem került be, aki valamilyen formában elindult az április 3-i választáson. A Budapest 1-es számú választókerületet elveszítő Böröcz László, aki az országos listán viszonylag hátul, a 122. helyen szerepelt, valamint a listán szintén nem bejutó helyen lévő és egyéniben nem induló Kerényi János, Révész Máriusz és Becsó Károly.

A választás legnagyobb vesztese a Jobbik. Ez a párt 2018-ban még 26 fős képviselőcsoportot alakított, amelynek létszáma aztán 17-re, most pedig kilencre csökkent. Nem jutott mandátumhoz Ander Balázs, Csányi Tamás, Dudás Róbert, Gyüre Csaba, Kálló Gergely, Magyar Zoltán, Nunkovics Tibor, Potocskáné Kőrösi Anita, Rig Lajos, Steinmetz Ádám, Stummer János és Szilágyi György.

Az MSZP 15 fős frakciójából négyen estek ki azok közül, akik vasárnap indultak: Korózs Lajos, Molnár Gyula, Szakács László és Varga László.

A DK kilenc képviselőjéből nyolcan ismét bejutottak, egyedül a frakciójukban ülő, de egyébként a Magyar Liberális Párt elnöki tisztét betöltő Bősz Anett esett ki, mivel egyéniben – Érden – veszített, a listán pedig már a mandátumot nem érő 163. helyen szerepelt.

Az LMP hatfős képviselőcsoportjából három újrázni kívánó induló esett ki: az egyéniben vesztő Hohn Krisztina és Schmuck Erzsébet, illetve a Jobbik színeiben már az előválasztáson vereséget szenvedett, de a ciklus végén még az LMP-frakcióban ülő Demeter Márta, akinek az országos lista 255. helyéről eleve lehetetlen volt bejutnia.

A Párbeszéd ötfős frakciójából Kocsis-Cake Olivio esett ki, akinek a listás 49. hely nem hozott mandátumot.

Az előző ciklus végén 13 független képviselő volt, közülük heten ismét startvonalhoz álltak. Hárman elbuktak az egyéni választókerületükben: Bana Tibor Körmenden, Szél Bernadett pedig Budakeszin veszített. A harmadik induló a független képviselőként tevékenykedő, de az Igen Szolidaritás mozgalom tagjaként Budapesten ringbe szálló Székely Sándor volt, aki szintén vereséget szenvedett, így nem lesz a következő Országgyűlés tagja.

Az új parlament összetétele azonban még nem végleges, hiszen

Dobrev Klára és Karácsony Gergely is jelezte, hogy nem veszi fel a mandátumát,

így a helyeikre a DK és a Párbeszéd egy-egy politikusa érkezhet. Az utóbbi akár az előbb említett Kocsis-Cake Olivio is lehet, a DK esetében pedig Manhalter Dániel bízhatta a cserében.

Úgy tűnik, hogy Márki-Zay Péter sem lesz országgyűlési képviselő, hanem hódmezővásárhelyi polgármester marad – ezt a település televíziójának mondta el: „Ebben a helyzetben Hódmezővásárhely mellett kell állni. Vásárhelyet meg kell erősítsük, meg kell nyugtassuk, hogy senkit nem akarunk elküldeni katonának Ukrajnába, senkinek a gyermekeit nem akarjuk átműteni kisfiúból kislányán, senkinek nem akarjuk elvenni a nyugdíját, sőt, azt sem akarjuk, hogy Lázár János újra agyonadóztassa őket” – fogalmazottt.

Szép számmal vannak olyan közismert politikusok is, akik azért nem lesznek képviselők, mert ilyen vagy olyan okból el sem indultak a választáson. Nem lesz a következő Országgyűlés tagja B. Nagy László, Bíró Márk, Boldog István, Csenger Zalán Zsolt, Farkas Flórián, Fenyvesi Zoltán, Hadházy Sándor, Hubay György, Manninger Jenő, Novák Katalin, Simonka György, Völner Pál, Zombor Gábor, Balczó Zoltán, Bangóné Borbély Ildikó, Mesterházy Attila, Tóth Csaba, Hajdu László, Burány Sándor, Bencsik János, Sneider Tamás, Farkas Gergely, Fülöp Erik ,Varga-Damm Andrea és Volner János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×