eur:
392.84
usd:
367.95
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ungár Péter képviselő (Lehet Más a Politika) felszólal napirend után az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kockázatosnak tartja a paksi bővítést az ellenzék

Tarthatatlanná vált a paksi bővítés az egyesült ellenzék pártjai szerint, az ugyanis a többi között kiszolgáltatottá tenné Magyarországot Oroszországnak.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője Szabó Rebekával (Párbeszéd), az egyesült ellenzéki pártok Pest megyei 10. számú választókerületi jelöltjével, valamint Szél Bernadettel, a Pest megyei 2. számú választókerület ellenzéki jelöltjével közösen tartott online sajtótájékoztatóján azt mondta: a bővítés négy szempontból is kockázatos.

Szerinte biztonsági kockázata van, mert azok az oroszok építenék, akik már a külügyi tárca szerverébe is betörtek. A politikus korrupciós kockázatot is lát, hiszen átláthatatlan a beruházás - mondta -, de Magyarország nemzetközi elszigetelődését is jelentené a megvalósítás. Negyedik kockázatként azt sorolta fel, hogy az ország a bővítés által "nem lép rá a zöld útra".

Szabó Rebeka totális kudarcnak minősítette a bővítést, amelyről a kormány versenyeztetés nélkül állapodott meg Oroszországgal, és amelynek érdekében "szinte még egy kapavágás sem történt".

Sérelmezte, hogy az eredeti tervekkel ellentétben Oroszország nem venné vissza az elhasznált fűtőelemeket, és szerinte nehéz megmondani, mire fordítódott 300 milliárd forint a projekt keretében. Úgy ítélte meg: Orbán Viktor miniszterelnök szándékosan húzta vissza a megújulóenergia-fejlesztési projekteket, a teljes energiastratégiát erre a kockázatos beruházásra építette.

Szél Bernadett kijelentette: a bővítés egy korrupciós projekt, sosem az atomenergiáról szólt. Arról számolt be, hogy a bővítésért felelős Süli János miniszternek sincsenek a birtokában a kockázatbecslések és hatásvizsgálatok, vagyis szerinte senki nem tudja, hogy a kormány miért vágott bele abba.

Azt mondta: a kormányváltás után az épületenergetikai beruházások kapnak prioritást, különösen a lakóingatlanoké. Terveik szerint évente 100 ezer ingatlan újulhat majd meg. Szerinte ez is azt szolgálja majd, hogy Magyarország lejöhessen a "gázpórázról", hiszen az orosz függőség szempontjából nemcsak a paksi bővítés jelent tehertételt az országnak - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×