eur:
396.82
usd:
370.96
bux:
71290.49
2024. június 27. csütörtök László
Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtóértekezlete a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2024. április 22-én. Sunak közölte, a parlament nem késleltetheti tovább az illegális bevándorlók Ruandába áttelepítését célzó törvénytervezet elfogadását. Szerinte az első repülőjáratok 10-12 hét múlva indulhatnak az afrikai országba.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg pool/Jason Alden

Rishi Sunaktól még a birkák is elfordultak, most a legnagyobb riválisától vár segítséget

Rishi Sunak abban reménykedik, hogy elődje segítségével sikerül növelnie a konzervatív párt választási esélyeit. A volt és a jelenlegi brit kormányfő még mindig nincs beszélőviszonyban, de Boris Johnson besegíthet a hozzá lojális tory képviselőjelöltek kampányába.

Úgy tűnik, nagy bajban van Rishi Sunak. Még a birkák is elfordulnak tőle. Legalábbis ezt filmezték le, amikor ellátogatott Délnyugat-Angliába, egy kampányrendezvényre. Egyes előrejelzések szerint a választók olyan tömegekben hagyják el a kormányzó konzervatív pártot, hogy a toryk történelmi vereségre számíthatnak a július eleji parlamenti választásokon.

Ebben a helyzetben Sunak kész lepaktálni még azzal az emberrel is, aki miatt korábban lemondott pénzügyminiszteri posztjáról – ami a második legfontosabb pozíció a brit kormányban. Volt főnökéről, Boris Johnsonról van szó – ő Sunak távozása után állt fel a székből (a Covid-partibotrányok és az ezekről szóló ködösítés után). Johnson ezért úgy tartja, hogy Sunak miatt vesztette el az állását.

A fagyos viszony ellenére a családjával Szardínián nyaraló Johnson most belement, hogy több ezer levelet küldjenek ki a nevében a választókhoz, amelyekben egyes tory képviselőjelölteket támogat.

Sőt, még támogató videókat is felvett. Egyes konzervatívok azt remélik, hogy Johnson személyesen is feltűnik a kampányban, ami rájuk irányítaná a média figyelmét.

A BBC szerint úgy tűnik, hogy Johnson koordinál a konzervatív pártközponttal, és próbál segíteni abban, hogy minimalizálják az ellenzéki Munkáspárt várható győzelmét, amivel a Labour akár egy nemzedéknyi időre bebetonozza magát a hatalomba. A még nem publikus levelek szerint a volt kormányfő figyelmeztetni fog: a Nigel Farage volt brexitvezér radikális jobboldali Reform Pártjára adott szavazatok valójában a Munkáspártra adott szavazatok.

Sunaknál közben rákérdeztek, nem csalódott-e, hogy Johnson eddig nem volt aktív a kampányban. A tőle megszokott pozitív csomagolásban azt mondta:

„Nagyszerű, hogy Boris támogatja a Konzervatív Pártot, nagyon üdvözlöm. Tudom, hogy fellépése döntő fontosságú lesz, és persze az is, hogy minden héten ír véleménycikkeket. Ennek is örülök.”

Boris Johnson a Daily Mail című lapban próbálja – saját szavai szerint – elmagyarázni, „mit tenne a szigetországgal a munkáspárti kormány”, miközben egy tévécsatorna választási kommentátora is lesz és két könyvön dolgozik.

A tory hajó azonban, úgy tűnik, süllyed. Egy milliárdos konzervatív donor közölte: ötven év konzervatív aktivizmusa után a Munkáspártot fogja támogatni. John Caudwell üzletember a legutóbbi választások előtt félmillió fontot adott a toryknak, most viszont azt mondta a BBC-nek, hogy Rishi Sunak „egy totális csődtömeg”, míg a Munkáspárt „abszolút a legjobb erő” az ország vezetésére, mert egyszerre elkötelezett a GDP-növekedés és a környezetvédelem kérdése iránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×