eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Tired female nurse in hospital corridor
Nyitókép: PIKSEL/Getty Images

Fekete nap: kiderült, miért életveszélyes hétfőn a baleseti osztályra kerülni

Brit adatelemzők megfejtették a rejtélyt, hogy miért hal meg rendre több beteg a szigetország kórházaiban a hétfői napokon. A magyarázatot az intézmények leterheltségében és a betegek hazaengedését szabályozó protokollban találták meg.

A britek makacsul büszkék a II. világháború után létrehozott ingyenes egészségügyi szolgálatukra, az NHS-re, pedig a várólisták és az ismétlődő sztrájkok miatt a pácienseknek van okuk a panaszra.

Az egyik aggasztó jelenség az, hogy hétfőnként jelentősen megugrik a baleseti osztályokon „szükségtelenül meghaló betegek” száma.

Az Independent című lap adatelemző újságírói most kiderítették, mi áll a rejtély mögött. Friss számok szerint az a baj, hogy a kórházak „végletesen leterheltek, és hétvégén nem tudják hazaengedni” a gyógyult és járóbetegeket.

Szomorú hétfő

Az újság szerint 2020 és 2023 között minden hétfőn átlagosan 126 beteg halt meg, ami 25 százalékkal több, mint bármely más napon. Szombaton a halálozások átlagos száma 90-re csökkent az időszakban.

A hét elején jelentősen megugrik a várakozási idő a baleseti osztályokon: hétfőnként átlagosan 9300 beteg tölt több mint 12 órát várakozással, ami 2000-rel több, mint bármely más napon. Szakértők mindennek az az oka, hogy a betegeket nem tudják hamar hazaengedni, ami fennakadásokat okoz az amúgy is túlterhelt rendszerben. Mindeközben a brit kormány azt ígérgeti, hogy az NHS a hét minden napján ugyanúgy működő szolgáltatás lesz.

Arra, hogy ez egyelőre nem így van, több halottkém is figyelmeztette a kabinetet és az egészségügyi vezetőket. Mint megjegyezték, késve diagnosztizálják és kezelik a betegeket, és ennek az oka a hétvégén kevesebb a személyzet és az elérhető szakorvos.

Adrian Boyle, a Királiy Baleseti Ellátási Főiskola (Royal College of Emergency Medicine) elnöke szerint „a kórházi személyzet hétfő délután nagyon elfoglalt. Hétfőn azért is több a beteg, mert a háziorvosok – akik nagyrészt nem dolgoztak a hétvégén – olyan dolgokra bukkannak, amelyekkel kórházba utalják a betegeket.”

A vezető sürgősségi orvos elmondta, a hétfői műszakra érkezve általában azzal szembesül a sürgősségi osztályon, hogy teli váróterem, sorban álló mentők várják, és nem tudja, hogy mivel kezdje, hogy megoldja a problémát. Elmondta, hogy szorong és aggódik az emberek miatt. „Mivel olyan sok a beteg, megpróbálom megtalálni a tűt a szénakazalban, azt a valakit, aki nagyon veszélyes állapotban van” – magyarázta.

Az egy hétre lebontott kórházi halálesetek, várakozási idők és kezelések számáról szóló legfrissebb brit adatok azt mutatják, hogy

a hétfői "elkerülhető" halálesetek átlagos száma drámaian megnőtt az elmúlt néhány évben: 2020-ban ez heti 28 eset volt, 2023-ban már 184.

Ezek a számok a 12 óránál hosszabb várakozás miatt elhunyt betegekre vonatkoznak és hétfőn magasabbak, mint bármely más napon.

Hiába ér ki hamar a mentő, ha várni kell a kórház előtt

Az NHS England adatainak további elemzése azt mutatja, hogy a mentősök hétfőn tudják a leglassabban átadni a kórházaknak a betegeket: ezen a napon átlagosan 4145 órát veszítenek a kórházak előtti várakozás miatt, míg szombatonként 2569 órát.

Az Independent felhozza egy 91 éves nő, Kathleen Booth példáját, aki tavaly júniusban halt meg, miután csípőtöréssel vitték be a Royal Stoke Kórházba, egy pénteki napon. A műtőbe azonban csak a következő kedden került be. A műtétet eredetileg hétfőre írták ki, de elhalasztották a kórházban lévő nagyszámú traumás beteg miatt.

A halálát vizsgáló vezető halottkém megállapította, hogy a hét végi korlátozott ellátás és a hétfői rohamos betegforgalom együttesen hozzájárult a halálához. „A sérülés pénteken történt, ami azt jelenti, hogy kevesebb személyzet és tapasztalat állt rendelkezésre” – írta a szakember és hozzátette, hogy a pénteki sérülések fokozottabb veszélyt jelentenek a betegeknek, mert nincs elég személyzet a hétvégén. A hétvégén így kevesebb beteget tudnak hazaengedni, ami miatt hétfőn kevesebb a szabad kórházi ágy.

Szakemberek elmondták: erre a helyzetre már húsz éve figyelmeztettek, de úgy tűnik, hogy a tanácsokat már rég elfelejtették. Összességében a brit baleseti osztályok teljesítménye óriási mértékben romlott, mert a kórházak elfelejtették korrigálni a legfőbb gondot: a betegek hazaengedésének rendszerét.

Közben a Times még drámaibb módon tálalta a statisztikát: 2019 óta tízszeresére emelkedett azok száma, akik 24 óránál többet vártak a baleseti osztályon, mire kórházi ágyat kaptak – több, mint 150 ezren voltak, főleg gyengék és idősek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×