eur:
389.14
usd:
363.37
bux:
68140.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 10: King Charles III speaks during his proclamation as King during the accession council on September 10, 2022 in London, United Kingdom. His Majesty The King is proclaimed at the Accession Council in the State Apartments of St Jamess Palace, London. The Accession Council, attended by Privy Councillors, is divided into two parts. In part I, the Privy Council, without The King present, proclaims the Sovereign and part II where The King holds the first meeting of His Majestys Privy Council. The Accession Council is followed by the first public reading of the Principal Proclamation read from the balcony overlooking Friary Court at St Jamess Palace. The Proclamation is read by the Garter King of Arms, accompanied by the Earl Marshal, other Officers of Arms and the Serjeants-at-Arms. (Photo by Victoria Jones - WPA Pool/Getty Images)
Nyitókép: WPA Pool

Károly király maga döntött a rákdiagnózisa nyilvánossá tételéről

Meg akarta előzni a spekulációkat, ezért osztotta meg a nyilvánossággal rákdiagnózisát III. Károly angol király. Az uralkodó konkrét betegségét ugyanakkor nem nevezték meg. Annyit viszont tudni, hogy hónapokig nem lehet majd látni

A 75 éves Károly király prosztatakezelése során mutattak ki nála rákot – jött az angol királyi családot és a brit közvéleményt sokkoló hír hétfőn este.

A király kezelését máris megkezdték, és ennek nyomán az időszakra lemondták a nyilvános programjait.

Megdöbbentő módon egy sor mém jelent meg online, amely viccesnek találja a hírt - azaz azt, hogy valaki rákbeteg.

Amire mozgásba lendültek azok, akik szerint nem kéne átlépni a jóízlés határát.

"Függetlenül attól, hogy mit gondolsz a monarchiáról, borzalmas dolgokat kívánni valakinek, akinél rákot mutattak ki, feltárja, milyen undorító emberi lény vagy. Nem kerül semmibe tisztességesnek lenni és úgy viselkedni, ahogy bármely kedves ember tenné..." - írta egyikük.

Harry hazarepül... és talán szóba áll vele Vilmos

III. Károly először személyesen a családjával közölte a hírt, aminek nyomán kisebbik fia, a Kaliforniában élő és a családtól elhidegült Harry herceg hazarepül hozzá.

Sokak reménye az, hogy nehézség segít neki kibékülni a bátyjával,

akivel azóta nem beszéltek, hogy botrányos vádakat fogalmazott meg tavaly kiadott könyvében és egy tévésorozatban. Ennek kapcsán azonnal beszédtéma lett, hogy Harryvel korábban közölték: 28 nappal előre kell jeleznie érkezését, hogy "megszervezzék a biztosítását".

Az uralkdó rákdiagnózisa újabb csapás a királyi család számára, mivel Károly idősebb fia, Vilmos herceg közben a szintén műtéten átesett feleségét támogatja. A trónörökös a héten, a tervezettnél korábban újrakezdi nyilvános programjait. Apja kezelése miatt azonban most nagyobb teher hárul rá és Károly feleségére.

Kamilla királynőről annyit tudni, hogy ő is folytatja nyilvános megjelenéseit, miközben már eddig is minden nap meglátogatta férjét a kórházban.

Azt közölték, hogy rákja van, de azt nem, hogy milyen

Kedd hajnalban még nem volt világos, hogy a rák melyik fajtáját fedezték fel Károlynál, bár kizárták a prosztatarákot. Mindez úgy történt, hogy több, rákbetegekkel foglalkozó szervezet patrónusaként a király döntött arról, hogy nyilvánosságra hozzák a hírt – és ezzel elkerüljék a spekulációkat.

A találgatások azonban ennek ellenére folynak – például arról, hogy a munkamániásnak nevezett Károlynak le kell-e mondania májusra tervezett kanadai körútját.

A Buckingham Palota mindenesetre lelkesítő hangú közleményt adott ki arról, hogy „a király teljességgel pozitívan áll a kezeléshez és alig várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérjen nyilvános feladataihoz”.

Emellett bocsánatot kért, amiért betegsége kellemetlenségeket okozott.

A Telegraph című lap idéz egy név nélküli forrást, aki szerint korai stádiumában fedezték fel a rákot az uralkodónál, ami arra utal, hogy - fajtájától függően, szakkezeléssel - jók lehetnek a túlélési esélyei.

Az utóbbi 30 évben javultak az esélyek, de még van hová fejlődni

Vasárnap volt a rák világnapja és Cancer Research UK jótékonysági szervezet ehhez időzített kutatása kiemelte, hogy

2018-ban már a rákkal diagnosztizált emberek fele minimum 10 évig tudott együttélni a betegséggel.

Az 1970-es évek elején az arány még csak 24 százalék volt. Viszont az utóbbi 13 évben lassult a túlélési időszak növekedésének üteme és a briteknél rendre rosszabbak az esélyek, mint más, hasonló fejlettségű országokban.

Angliában jelenleg a rákbetegségek 54 százalékát mutatják csak ki korai szakaszban és így kétséges, hogy, hogy elérik-e a 2028-ra kitűzött célt, miszerint az esetek háromnegyedét detektálják a korai stádiumban.

Károly tovább dolgozik, de jobbára elzártan

Visszatérve Károlyra, az uralkodó továbbra is ellátja feladatait és folytatja rendszeres audienciáit a miniszterelnökkel. Néhány találkozó azonban online zajlik majd, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát.

Számos külföldi vezető, köztük Joe Biden amerikai elnök jobbulást kívánt a brit uralkodónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×