eur:
389.69
usd:
364.21
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: X/⇥ⓜªs₭ệĎ ❖ ⓖrⓐ₱pLěŘ⇤

Így néz ki az igazi angol „no-go zóna”, ahonnan mindenki menekülne

Bedeszkázott ablakok, bezárt boltok és kifosztott tűzoltóállomás. Kelet-Anglia egyik kisvárosa annyira a reménytelenség jelképévé vált, hogy a helyiek szerint „le kéne bontani és újjáépíteni”.

„Ez egy halott város” – ezt ismételgetik a dél-kelet angliai Kent grófságban fekvő Sheppey szigeten található Sheerness lakosai.

Nagy-Britanniában ez az egyik település, ahol a legrosszabb a bűnözési statisztika, égbe kiáltó a munkanélküliség, a gyerekek fele szegénységben él – jegyezte meg a Sun című bulvárlap.

Jó példa a reménytelenségre az a tengerparti falfestmény, amely egy bikinis sellőt ábrázol, rajta a felirattal:

„Welcome to Sheerness – you’ll have a blast”, azaz: Isten hozott Sheernessben – kirobbanóan jó lesz neked.

Csakhogy a vízi szépség mögött elsüllyed hajók árbócai meredeznek a vízből, a keze pedig egy TNT feliratú detonátoron nyugszik.

Elég csak rákeresni Sheerness nevére, és a hírek fülre kattintani, hogy megértsük a harag okát. Csak a múlt héten ez a hír ugrott fel:

„Tolvajok fosztották ki a tűzoltóállomást, miközben kimentek oltani.”

A Kent Online cikke szerint a betörés idején személyes dolgokat vittek el, például az egyik tűzoltó bankkártyáját. A lánglovagok épp egy romos helyi pubot próbáltak megmenteni, amit szándékosan gyújtottak fel. Egy gyanúsítottat elfogtak.

Decemberben egy házba törtek be, ékszereket, készpénzt és egy Mercedest vittek el.

Októberben 137 kilogramm kokaint foglaltak le egy áthaladó, papíron banánt szállító hajón.

„Ez egy nyüzső város volt, jött ide mindenki, dánok és hollandok komppal. Most azonban nincs itt semmi. Segítségre szorul”

– mondta egy még ott élő idősebb nő.

Video: séta a szinte kihalt városban

Angliában azért vonják fel sokan a szemöldöküket a nyomorról szóló hírre, mert a déli régió hagyományosan gazdagabb, mint Észak-Anglia. De ebben a 12 ezer lakosú városban borul a sztereotípia. A lakosok arról mesélnek, hogy az utcákon drogot árulnak és a prédájukra várnak az alkalmi rablók.

„Vehetsz drogot a főutca egyik végén, aztán átsétálsz a másik végére és vehetsz ott is, közben meg ki is rabolnak” – mesélte Pearl Morgan, az 59 éves takarítónő.

A Daily Mailnek a lakosok azt mondták, hogy fiatalkorú bandák „ellenőrzik az utcákat, mert soha nem látnak rendőrt”.

A bűnözési ráta 181 bűncselekmény/1000 fő, szemben Kent megye 88/1000-es átlagával.

A környéken három börtön is található.

„Az unatkozó suhancok benzinnel locsolták le a játszóteret, aztán felgyújtották” – mesélte Janine Harris, egy kétgyermekes anyuka.

A városban 8,6 százalékos a munkanélküliség, ami az országos átlag duplája. Sőt Sheerness egyik végében a 2021-es népszámlálás szerint „csak a lakosok negyede aktív gazdaságilag” – emlékeztet a Sun.

Pedig a település dicsőséges múltra tekint vissza. A helyi hajógyárban 1693-tól kezdve építettek hadihajókat a Királyi Haditengerészetnek. 1960-ban azonban a gyár lehúzta a rolót, lapátra tett 2500 dolgozót, és Sheerness megindult lefelé a lejtőn.

Manapság az egyetlen jelentős munkaadó a kikötő.

Turisták még nyáron sem jönnek, mert nincs mit nézni – a magas védőfal miatt még a kavicsos strand sem látszik a városból.

A családok érhető módon félnek a helyi iskolába jártatni a gyerekeiket, miközben sokan már elvándoroltak. Úgy utalnak a városra, mint amely mellett elment az idő, és ahol a kilátástalanság az úr.

„Ez a pokol szigete. Még ha egymillió fontot fizetnének is nekem, akkor sem jönnék ide látogatóba. Borzasztó”

– mondta egy helyi nő a Mailnek. „Elfelejtettek minket. Ez egy kísértetváros. A boltok üresek, nincs mit csinálni” – tette hozzá egy üzlet tulajdonosa.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×