eur:
389.64
usd:
364.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Blue pipes going to oil refinery
Nyitókép: wenbin/Getty Images

Gellert kaphatott az orosz–kínai gázvezeték megépítése

Várhatóan késni fog a nyugat-oroszországi gázmezőket Kínával összekötő hatalmas projekt. Erre a mongol miniszterelnök figyelmeztetett, akinek országán áthaladna a Szibéria Ereje 2. Mindez csapás a Kreml ama tervére, hogy az európai partnerek elfordulása után kelet felé forduljon.

A 2022-es ukrajnai invázió és az európai büntetőszankciók, valamint a korábbi ügyfelek elfordulása után különösen fontossá vált az orosz gázexportőröknek egy alternatív vezeték terve. A 3,5 kilométer hosszú – még csak projektként létező – Szibéria Ereje 2 vezeték egészen az északi tengerparton található Jamal-félszigettől vinné a földgázt Kínába.

Egy 950 kilométeres szakasz azonban Mongólián haladna át. Ez volt az apropó, amiért a Financial Times brit üzleti lap a mongol miniszterelnököt kérdezte. Luvszannamszrain Ojun-Erdene az interjúban azt mondta, hogy az építkezés várhatóan az idén kezdődik, de hozzátette, hogy a „két félnek még meg kell állapodnia a projekt fontos részleteiről” – ami azt jelenti: csúszni fog.

A Harvardon tanult mongol kormányfő úgy vélekedett, hogy az elmúlt két év rekord gázárai komplikálják a tárgyalásokat. „A kínaiak és az oroszok még mindig számolgatnak, a gazdasági előnyöket kutatják, és a számok értelmezéséhez több időre van szükségük” - mondta.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes múlt csütörtökön az Energiapolitika című, államilag támogatott lapban azt írta, hogy az építkezés ütemezését a kínai partnerekkel kötött kötelező érvényű megállapodások aláírása után véglegesítik.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly legalább kétszer találkozott, de míg

Oroszország többször hangsúlyozta, hogy kész a vezeték elindítására, addig Peking feltűnően hallgatott.

Emlékezetes volt, hogy Hszi moszkvai útja előtt Putyin már kész tényként emlegette a projektet, de vendége a megérkezés után kínos módon ignorálta a kérdést.

Kína már most is kap gázt Oroszország keleti részéből a 2019-ben üzembe helyezett első Szibéria Ereje vezetéken keresztül, amelynek hossza körülbelül az egyharmada a tervezett, újabb vezetékének. Tavaly mintegy 23 milliárd köbméter gázt szállított, és várhatóan 2025-ben éri el a teljes, 38 milliárd köbméteres kapacitást.

A hosszabb vezeték további 50 milliárd köbméter gázt vinne Kínába a nyugat-szibériai Jamal-félszigeten található mezőkről, amelyek korábban Európát szolgálták ki – írja az FT. A Gazprom állami energiacég azt szeretné, ha a vezeték 2030-ra működőképes lenne és azt reméli, hogy Kína válthatja fel Európát legnagyobb ügyfeleként.

Szakértők pedzegetik, hogy Moszkva jobb pénzügyi feltételeket szeretne Pekingtől, mint a 2014-es, alacsonyabb gázárak közepette aláírt, a Szibéria Ereje 1-re kötött szerződés idején. Adatok arra utalnak, hogy az oroszok jóval alacsonyabb áron szállítottak, mint Türkmenisztán vagy Üzbegisztán.

Az FT idézi Vej Hszigont, a pekingi Rystad Energy vezető elemzőjét, aki szerint

az egyre éhesebb kínai ipar továbbra is arra számít, hogy az újabb orosz vezeték 2030-ban megkezdi a működését.

és megemlítette, hogy a vezetékes gáz még mindig olcsóbb, mint a cseppfolyósított.

Közben a mongol miniszterelnök jelezte: ők készek elkezdeni az építkezést, amikor az oroszok és a kínaiak megállapodnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×