eur:
389.25
usd:
360.86
bux:
68474.79
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Wikipédia/Sandlerdarina

Nacionalistából lett Putyin-hívő a megölt ukrán politikus

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta egy Oroszországba menekült, Moszkva-párti volt ukrán képviselő meggyilkolását. A köpönyegforgató és bizarr politikai karriert befutott Ilja Kivát egy Moszkva-környéki faluban találták holtan, néhány órával azután, hogy felszólította Zelenszkij elnököt: kövessen el öngyilkosságot.

"A bűnözőt kézifegyverekkel likvidáltuk" - mondták az SZBU, az Ukrán Biztonsági Szolgálat forrásai a BBC ukrán adásának. Az orosz nyomozók szerint Kivát a Moszkvától nyugatra fekvő Szuponyevo faluban lőtték agyon, ahol szerdán találták meg a holttestét.

Az év elején Kivát 14 év börtönbüntetésre ítélték hazaárulásért, miután korábban felszólította Oroszországot Ukrajna megszállására. A képviselő egy hónappal Moszkva 2022. februári inváziója előtt menekült Oroszországba és távollétében állították bíróság elé.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az ukrán televíziónak nyilatkozva is vállalta az akciót: "Igen, megerősíthetjük, hogy Kiva nincs többé.

Ez a sors vár Ukrajna más árulóira és Putyin rendszerének bábjaira is"

– mondta.

Korrupt politikusból nacionalista harcos

A Lenta orosz portál szerint az erős testalkatú és kopasz Kiva „botrányos, ellentmondásos és excentrikus” személyiség volt. Korábban radikális ukrán nacionalista nézeteket vallott és a Jobboldali Szektor nevű nacionalista párt tagja volt, amely 2014-ben vegzálta az oroszajkúakat és kulcsszerepet játszott a Donbászban harcoló önkéntes hadosztályok, például az Azov létrehozásában.

2013 végén, a Majdan-tüntetések kezdetén

úgy tűnt, hogy zátonyra fut regionális hivatalnok karrierje és börtönbe kerül, mert testvérével együtt kenőpénzt fogadott el.

Végül egészségi állapotára hivatkozva megúszta.

Kijevbe vette az irányt, ahol megismerkedett Dmitrij Jarossal, a Jobboldali Szektor hírhedt vezetőjével és elkezdett szerepelni a szervezet nagygyűlésein, ahol gyújtó hangú beszédeket mondott.

A lázadók ellen harcolva saját katonáit alázta

2014-ben az oroszbarátnak nevezett Janukovics elnök elüldözése után Kivát kinevezték a Jobboldali Szektor keleti törzse politikai vezetőjének, és ő koordinálta a poltavai, a harkivi, a donyecki és a luhanszki körzetekben a szeparatista oroszajkúakkal harcoló önkéntesek tevékenységét.

Kiva megismerkedett Arszen Avakov későbbi ukrán belügyminszterrel is, aki őrnaggyá léptette elő, majd két évre a Donbászba küldték.

Itt arról is elhíresült, hogy katonáit megalázta, az alkoholizálókat például két napra lámpaoszlopokhoz bilincselte és az erről készült fotókat elküldte családjuknak.

A belügyi hatóságok azonban ezzel nem foglalkoztak, 2015-ben már alezredes, majd ezredes volt. Ekkor még úgy fogalmazott:

„az orosz világ képviselőit lemossuk az ukrán földről... ezeket meg kell semmisíteni, irtani kell, nem kell félni és könnyezni”.

Akkoriban még arról beszélt, hogy el kell ukránosítani a Donbász lakóit és "a ruszkik elleni gyűlöletre nevelni", mert "ezek egy pestis".

180 fokos fordulat: „szocialista” lett, de Jokerként is feltűnt

2017-ben azonban hirtelen feladta a nacionalizmust és közölte: a megroggyant Ukrán Szocialista Párt élére állt – a tagok egy része szerint lenyúlta a pártot – és csúfos kudarcot vallott a későbbi elnökválasztásokon, majd – a Putyin orosz elnökhöz közel álló - Viktor Medvedcsuk Az Életért pártjához csatlakozott.

A pártot a 2022-es orosz invázió után betiltották és hazaárulással vádolt, szökni próbáló vezetőjét elfogták.

Bandera helyett legyen George Floyd sugárút!

Kiva pálfordulásának okát senki sem tudta, de egyesek szerint a Donbászban átéltek hatottak rá. Ő azt mondta: nagyapja végigharcolta a háborút, a Szovjetunió hőse lett és később Lvivbe (az ukrán nacionalizmus egyik bölcsőjébe) küldték, ahol „a helyiek lelőtték, de túlélte”.

Az ukrán parlamentben, a Radában Kiva immár a kétnyelvűség visszahozása, az úgynevezett „denácifikálás” és a lázadó, önjelölt donbászi „köztársaságokkal” folytatott közvetlen tárgyalások mellett kampányolt.

Emellett nem csak beszélt: kijevi éttermekben összeverekedett az ATO (az ukrán hatóságok által Terrorellenes Műveletnek nevezett donbászi hadműveletek) veteránjaival, és az Egyesült Államokban rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd nevére akarta átnevezni a nácikkal szövetkező, háborús nacionalista vezető, Sztepan Bandera nevét viselő sugárutat.

„Az Erő legyen veled!” – üzente Putyinnak

Néhány hónappal az orosz invázió előtt szintet lépett. 2021. októberében egy videóban köszöntötte fel születésnapja alkalmából

Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akit „a szláv világ és egység történelme írójának” titulált, hozzátéve a Csillagok háborújából ismert mondást: Az Erő legyen veled!”

Nemsokkal később jött egy új videó: ebben demonstratívan szétlőtte Bandera portréját és magát „Ukrajna antifasiszta mozgalma vezetőjének” nevezte.

Ezzel túllépte az ukrán főügyészség ingerküszöbét, amely hazaárulás miatt eljárást kezdeményezett ellene.

Három héttel a 2022-es orosz támadás előtt hirtelen elhagyta Ukrajnát és a hírek szerint Alicantéban, Spanyolországban tűnt fel, ahonnan megüzente Zelenszkij elnöknek: nem fog „védeni egy olyan országot, amely gyűlöletből saját állampolgárait semmisíti meg”.

Február 24-én pedig nyíltan Moszkva oldalára állt és felszólította az elnököt, „szabadítsa fel az országot a nyugati megszállás alól”, Ukrajna pedig tárgyaljon és fogadjon el minden orosz feltételt. „A háborúnak nincs értelme, elvesztettük máris, az Orosz Föderáció tankjai Kijevben vannak, a háború folytatása saját embereink megsemmisítése” – mondta. Ukrajna azonban visszaverte a fővárosa elleni támadást.

Atomcsapást akart volt hazája ellen

Ekkora már Oroszországban volt, ahol a Kreml-propagandisták tévéműsorainak gyakori vendégeként még azt is felvetette: tömegpusztító fegyvert kellene bevetni Ukrajna ellen.

Ebben a klipben többek között politikai menedékjogot kér „a testvéri orosz néptől” és azt, hogy „a hatalmas Oroszország része lehessek állampolgárként. Esküszöm, hogy megvédem a határait” - mondta.

Később visszavonult és ismeretlen helyen – általában egy erdővel a háttérben – készült videókat kezdett el posztolni, és vaknak nevezte magát „a Donbász lakosai elleni korábbi fellépése miatt”.

Orosz földön nem igazán tudott karriert csinálni, a Telegramon való posztolgatással hallatott magáról.

December 6-án – halála napján – posztolt utoljára és azt javasolta Zelenszkij elnöknek, hogy kövessen el öngyilkosságot, „megmentve ezzel az imázsát az értelmetlen vérontás közepette”.

„Ez a törvényszerű vége egy olyan a fattyúnak, aki vérbe áztatta a népet. Jobb, ha most öngyilkos lesz Zelenszkij, ahogy a vesztesek mindig is tették, hogy minden problémát magával vigyen és lezárja a kérdést"

- írta.

Néhány órával később halott volt. Egyelőre nem világos, mi történt, de a Lenta azt a verziót közölte, hogy szíven és főbe lőtték. Az SZBU részéről az az állítás, hogy annyira messzire ér a kezük, hogy ők likvidálták Oroszországban.

A Lenta még hozzáteszi: Kivának megvoltak „a lehetőségei és az anyagi forrásai, hogy az ukrán erőszak- vagy militarizált szervezetekben folytassa a karrierjét, de nem akarta. Viszont „Oroszországban is sokan gyanakvással és ellenszenvvel tekintettek a zűrős képviselőre”.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×