eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatót tart a Minszktől délre fekvő Aszipovicsi településen lévő katonai támaszponton, ahol a Szövetségi Eltökéltség-2022 kódnevű közös fehérorosz-orosz hadgyakorlat zajlik 2022. február 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Fehéroroszország „kikövezéssel” fenyegette meg Litvániát

Akár az erő alkalmazását sem tartja kizártnak a NATO-tag szomszéddal szemben egy magas rangú fehérorosz illetékes. Az ok: Litvánia blokkolja az eddig a területén áthaladó kereskedelmi forgalmat az orosz Kalinyingrádi exklávéval. Az illetékes válasza: akkor „kikövezzük” az oda vezető folyosót.

A harcias megjegyzésre a Zerkalo (Tükör) nevű független fehérorosz médium figyelt fel. Jelentése szerint Pavel Muravejko, a Fehérorosz Állambiztonsági Tanács Első Helyettes Titkára egy „ideológiai szemináriumon” szólalt fel.

Azt mondta, országának „minden oka megvan” a Litvánia elleni agresszív fellépésre, hogy biztosítsa a fehérorosz termékek tranzitját.

A felszólalást más lapok, a European Pravda és a Vecsernyij Minszk is idézte még október 24-én. Utóbbi lap hosszabb cikket szentelt az illetékes helyzetfelmérésének és annak, hogy miként tud Fehéroroszország fejlődni a szankciók közepette. (A nyugati államok az Ukrajnát megtámadó Oroszország támogatásával vádolják Minszket, és ezért vele szemben is szankciókat vezettek be, a korábbi, demokráciapárti tüntetők elleni fellépést büntető lépések nyomán.)

Muravejko megemlítette, hogy Litvánia immár nem ad turistavízumot fehérorosz állampolgároknak, lezárt néhány határátkelőt, ami állítólag ahhoz vezetett, hogy leállt a közlekedés. Különösen az dühítette fel, hogy szavai szerint „Litvánia blokkolja a tranzitforgalmat”.

Ez alatt a Litvánián keresztül az orosz Kalinyingrádi exklávéba történő fehérorosz szállítások akadályozását értette. Mindez az úgynevezett

Suwalki-korridoron

át történt eddig – ami Litvánia és Lengyelország határa mentén fut. Ez a legrövidebb útvonal a fehérorosz terület és Kalinyingrád között. A minszki vezetés sérelme emellett az, hogy nem szállíthatnak a litván kikötőkből a világpiacra fehérorosz műtrágyatermékeket.

„Litvánia gyakorlatilag megtiltotta, hogy átszállítsuk a határon a termékeinket... a nemzetközi jog bármely normája szerint ez kereskedelmi agresszió és ebből az következik, hogy erőt alkalmazhatunk, hogy áttörjünk a számunkra fontos korridoron” – fogalmazott Muravejko.

Mindezt úgy mondta a fehérorosz illetékes, hogy

Litvánia a NATO-tagja, és a területe ellen indított támadás – papíron – kollektív NATO-választ váltana ki a közös védelemről szóló, 5. cikkely értelmében.

Erre maga Muravejko is utalt, amikor azt mondta, „más esetben a világ nem ítélné el” országát, de most „nem kockáztatja meg... a Nyugat részéről megnyilvánuló példátlan nyomás miatt”.

A Suwalki-korridor – egy 100 kilométer hosszú határszakasz – kérdése már felmerült az elmúlt hónapokban, amikor Lengyelországban attól tartottak, hogy a Fehéroroszországba száműzött Wagner-zsoldoscég katonái támadhatják meg a területet. Kommentátorok arról írtak, hogy egy háborús forgatókönyv szerint Oroszország számára létfontosságú lenne a folyosó elfoglalása, hogy elvágja a balti államokat a többi NATO-szövetségestől. Igaz, azóta az északon fekvő Finnország NATO-tag lett és küszöbön áll Svédország felvétele is.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×