eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Housing problem solution
Nyitókép: pics-xl/Getty Images

Konténerlakások az autóparkolóban – súlyos csődben az angol önkormányzatok

Angliában Birmingham város önkormányzatának csődje után több más helyi hatóság is a tönk szélére került. Egy londoni önkormányzatnál már azt fontolgatják, hogy az autóparkolókban építenek ideiglenes tanácsi otthonokat, úgynevezett „moduláris” házakból.

Szeptemberben jött a sokkoló hír: csődbe ment az európai kontinens legnagyobb önkormányzata, az angliai Birmingham város. Mindez annak nyomán történt, hogy női dolgozóinak éveken át folyósított, alacsonyabb és diszkriminatív fizetések utáni 2,4 milliárd dolláros kártérítés már végzetesen megterhelte a költségvetést.

A válság Londont is elérte: a brit főváros keleti részén, Havering önkormányzata már egy sor szolgáltatását megszüntette, de még így is mínuszban lesz az idén. Ezeknek a helyi hatóságoknak a legnagyobb kiadási tételei a szociális kiadások és azokon belül is a szociális lakások.

Arra azonban senki sem számított, hogy egyes kerületek teljesen unortodox módszerekre kényszerülhetnek a helyzet kezeléséhez.

A megoldás: költözzön konténerbe!

A szintén anyagi gondokkal küzdő londoni Enfield vezetői már arról elmélkednek, hogy úgynevezett moduláris otthonokat emelnek a segélyre szoruló lakosok elszállásolására.

Ami magyarul annyit tesz: konténereket tesznek az önkormányzati autóparkolókba, és ezek lesznek a hiányzó szociális lakások.

Igen, ezek az otthonok egészen modernnek és elegánsnak tűnnek a faborításukkal és a földig érő, nagy csúszó ablakaikkal.

De akkor is konténerek. Ráadásul nem biztos, hogy kellemes környezetbe telepítik őket. Az egyik elképzelés az, hogy önkormányzati autóparkolókban állítanak fel ilyen ideglenesnek szánt otthonokat.

A szükség azonban nagy úr. A kétségbeejtő költségvetési helyzetben az önkormányzat – brit nevén: a tanács – le akarja állítani a gyakorlatot, hogy költséges szállodákba és panziókba próbálja elszállásolni azokat a helyi lakosokat, akik önállóan nem tudják fizetni a lakbért.

Enfieldben több száz – máskülönben hajléktalanná váló – család él, akár hónapokon át az önkormányzat által bérelt szállodai szobákban és panziókban.

Nagyot spórol a hatóság

A helyzet az után vált súlyossá, hogy az elmúlt 12 hónapban megugrottak a brit kamatlábak. Aminek nyomán az önkormányzat egyre drágábban tud magántulajdonosoktól bérelni lakásokat a rászorulók részére.

Az önkormányzat vezetésének egyik tagja elmondta, hogy havonta 400 otthontalan család kér segítséget.

Egy jelentés szerint egy család egy évig tartó szállodai vagy panzióban történő elszállásolása 45 ezer fontjába kerül az önkormányzatnak, míg ha „moduláris” konténerotthonba küldik őket, akkor csak 4300 fontba, tehát a tizedébe.

A konténerotthonokat előre le lehet gyártani egy telephelyen, felszerelni az összes nyílászáróval, csappal, konnektorral és más szerelvénnyel, majd egyszerűen a kiválasztott helyre telepíteni.

Az is felmerült, hogy épületek tetejére helyeznek el ilyen konténerlakásokat.

Enfield önkormányzata közben visszautasította a vádat, hogy ugyanúgy csődbe mehet, mint Birmingham, pedig itt halmozódott fel Anglia tizedik legnagyobb önkormányzati költségvetési hiánya – 1,12 milliárd font, azaz 500 milliárd forint.

Mindez pedig azzal fenyeget, hogy vagy fontos szolgáltatásokat fagyasztanak be vagy jelentősen megemelik a Nagy-Britanniában komoly tételnek számító önkormányzati adót.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×