eur:
387.83
usd:
363.9
bux:
55846.48
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Petr Fiala cseh miniszterelnök egy prágai sajtóértekezleten 2023. május 11-én. A cseh kormány bemutatta a nyugdíjrendszer reformját és a költségvetés konszolidációját célzó törvénycsomag-tervezetét.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A lehető legrosszabb háborús forgatókönyvre is készülnek a csehek

„Csehországot közvetlenül ugyan nem fenyegeti konfliktus, de a hadseregnek fel kell készülnie minden eshetőségre, még a legkevésbé valószínűre is” – reagált Petr Fiala cseh miniszterelnök a cseh vezérkari főnök hétfőn tett kijelentésére, aki azt mondta, a jövőben nem zárható ki egy Oroszország és a NATO közti katonai konfliktus, aminek Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne.

Karel Řehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke egy Prágában tartott biztonságpolitikai konferencián a hét elején úgy fogalmazott, a jövőben nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Ennek bekövetkeztét a lehető legrosszabb forgatókönyvnek nevezte, ezért elmondta azt is, hogy a cseh hadsereg igyekszik felkészülni egy „nagy intenzitású konfliktusra egy technológiailag rendkívül fejlett ellenféllel”, Oroszországgal szemben.

A vezérkari főnök emlékeztetett, hogy Csehország folyosót képez az észak-atlanti szövetség nyugati és keleti szárnya között, ezért a cseh hadseregnek azonnal be kellene kapcsolódnia a konfliktusba. Kihangsúlyozta, hogy növelni kell a cseh állam ellenálló képességét, például a nyersanyagellátás terén.

Petr Fiala cseh kormányfő reagált Karel Řehka figyelmeztetésére. A miniszterelnök szerint a vezérkari főnök kijelentését összefüggéseiben kell értelmezni, ezért elmondta,

Csehországot közvetlenül ugyan nem fenyegeti konfliktus, de a hadseregnek fel kell készülnie minden eshetőségre, még a legkevésbé valószínűre is.

Petr Fiala Ingrida Simonyte litván kormányfővel Brünnben folytatott tárgyalásai után nyilatkozott. A fehéroroszországi helyzetről, a NATO keleti szárnyának megerősítéséről, valamint az Ukrajnának nyújtandó további segítségről egyeztettek.

„A júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón Csehország és Litvánia egy hangon fog beszélni” – szögezte le a cseh miniszterelnök. Fiala úgy vélte, miután Litvánia közel van az ukrajnai konfliktushoz, nagyon érzékenyen reagál a helyzetre, s ezért véleménye Prága számára is érdekes.

„A NATO-csúcs helyszínének kiválasztása is azt jelzi, hogy az észak-atlanti szövetség kész a keleti szárny megerősítésére, és minden tagállam biztonsága fontos a számára” – szögezte le a cseh kormányfő. Emlékeztetett azonban arra, hogy nem minden tagország teljesíti azt a kötelezettséget, hogy a GDP két százalékát a hadsereg fejlesztésére fordítsa.

Legegyszerűbb út

A Pozsonyban zajló Globsec biztonságpolitikai konferencia fő témája ugyancsak az ukrán–orosz háború. Miroslav Wlachovský, a szlovák szakértői kormány külügyminisztere elmondta: „Szlovákiában valószínűleg senki sem akarja, hogy Oroszország vagy a Moszkva által Ukrajnában beiktatott rezsim legyen a szomszédja.”

Megismételte azt is, hogy a békéhez vezető legegyszerűbb út az, ha Oroszország kivonja hadseregét Ukrajnából. A szlovák diplomácia vezetője közölte, hogy a békére irányuló kezdeményezések közül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tervét támogatja. Hozzátette, „igazságos békére van szükség, olyanra, amely megbünteti az agresszort és segíti a megtámadottat”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Ütés után visszarántották a forintot

Ütés után visszarántották a forintot

A szerda esti Fed-üzenetek már eleve rontottak a nemzetközi befektetői hangulaton, és így a forint is gyengült kicsit, mert még egy idei kamatemelést vetítettek előre, illetve jövőre is az eddig gondoltnál jóval magasabb lehet az amerikai kamatpálya. Aztán csütörtökön délelőtt a magyar gazdaságpolitika irányítóitól elhangzott üzenetekre hirtelen eséssel reagált a forint. Varga Mihály pénzügyminiszter többek között azt jelezte, hogy újabb bankadó-emelés is jöhet a kamattámogatási programok, illetve magának a költségvetési deficitcélnak a felülvizsgálata mellett. A forintesés azzal együtt következett be, hogy Matolcsy György jegybankelnök azt jelezte: óvatos lépésekkel fog haladni a magyar monetáris politika, hogy az inflációcsökkenés mellett tartósan pozitív reálkamatot kínáljon a forint. A borongós külpiaci hangulatban, az OTP Bank 6-7%-os esése mellett a forint a délutáni kereskedésben 389 közelébe esett az euróval szemben, alulteljesítést produkálva a régiós devizák között. Aztán a Fidesz frakcióvezetője felőli jelzések hatására (nem lesz bankadó emelés és a kamattámogatások felülvizsgálata), hirtelen enyhült a nyomás a magyar eszközökön.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×